12 lucruri pe care nu ar trebui să le faci dacă eşti în vacanţă în Turcia. Gesturile considerate insultătoare şi lipsite de respect
Turcia este cunoscută pentru cultura, arta şi arhitectura ei, motiv pentru care tot mai mulţi turişti îi calcă pragul.Trebuie însă să ţineţi cont de anumite reguli şi obiceiuri atunci când călătoriţi, fie în interes de afaceri, fie în vacanţă cu cei dragi.
De Larisa Andreescu la 19.06.2021, 15:54- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Astfel, odată cu pregătirea bagajului indicat ar fi să vă luaţi câteva notiţe şi despre obiceiurile şi regulile Turcilor, pentru a evita un moment complet stânjenitor care categoric vă poate afecta vacanţa.
Nu intraţi încălţaţi în locurile destinate rugăciunilor
Turcia este cunoscută pentru moscheile sale extrem de superbe, cu un design rafinat, cum ar fi Moscheea Albastră. Dacă vizitați Turcia pentru prima dată, atunci trebuie să știți că localnicii se descalţă şi îşi lasă pantofii afară atunci când intră într-o moschee. Aţi putea observa, în timpul sejurului, că nici măcar în propriile case localnicii nu umblă încălţaţi.
Astfel, atunci când sunteţi în Turcia, asiguraţi-vă că respectaţi această regulă extrem de importantă; în caz contrar veţi da dovadă de lipsă de respect, iar oamenii vor considera gestul vostru ca fiind unul jignitor şi vă vor cere socoteală.
Daţi dovadă de bune maniere în timpul mesei
Specialiştii consideră că mâncarea este cel mai potrivit mod pentru a obţine o perspectivă asupra culturii unui loc. Ştim cu toţii că bucătăria turcească are unele dintre cele mai delicioase feluri de mâncare din întreaga lume. Cu toate acestea, nu trebuie să uitaţi care sunt bunele maniere atunci când vă aşezaţi la masă, mai ales la un restaurant turcesc, pentru că localnicii pun foarte mare preţ pe aceste credinţe şi nu vor ezita să vă atragă atenţia.
De exemplu, dacă doriţi să folosiţi o scobitoare, asiguraţi-vă că o faceţi într-un mod discret. Curăţarea dinţilor fără acoperirea gurii este un gest pe care turcii îl consideră extrem de nepoliticos. Cuvântul turcesc pentru scobitoare este ‘kurdan’.
Nu staţi în faţa unei persoane care se roagă
Turcia este o țară în care cea mai mare parte a populației este musulmană, ceea ce înseamnă că enoriaşii se roagă chiar şi de cinci ori pe zi. Nici măcar din greşeală să nu treceţi vreodată prin faţa unei persoane în timpul rugăciunii sale deoarece cu siguranță o veți jigni. În momentul în care un credincios este întrerupt într-un moment solemn, procesiunea este considerată nulă şi va trebui să înceapă din nou. Ţineţi cont de această regulă extremd e improtantă dacă vreţi să evitaţi o situaţie jenantă.
Respectaţi procesiunile din timpul Ramadanului
Luna Ramadanului are o semnificație culturală și religioasă pentru musulmanii din întreaga lume. Când vine vorba de populația majoritară a Turciei, respectarea vehementă a regulilor este categorică, dat fiind faptul că este o metodă de a-şi exprima devotamentul. În timpul Ramadanului, musulmanii postesc o lună întreagă, acest lucru este considerat unul dintre cei cinci stâlpi ai Islamului.
Ramadanul este sărbătorit conform calendarului islamic și nu al celui georgian, așa că asigurați-vă că știți dacă luna coincide cu luna în care planificați o vacanţă cu cei dragi acolo. Dacă ajungeţi în această perioadă trebuie să înţelegeţi că nu puteţi să mâncaţi sau să beţi în public şi nici nu puteţi oferi ceva de mâncare sau de băut unui cetăţean turc în timpul postului.
Nu urcaţi în maşinile de ridesharing dacă nu au sigla Taxi
Străinii sunt deseori luați la plimbare (metaforic vorbind) de șoferii turci care îi văd ca pe o ocazie de a câștiga un dolar suplimentar. Aceştia pot profita însă de necunoştinţa turiştilor cu privire la tarifele percepute în mod normal pentru anumite rute din oraş.
Pot modifica aparatul de taxare instalate în autovehicule şi ocolesc doar pentru a face cursa să pară mai lungă decât ar treb ui să fie cu adevărat. Verificaţi aplicaţiile de ridesharing valabile în ţară pentru a beneficia de servicii impecabile, dar şi pentru a evita confuzii sau situaţii tensionate cu şoferul. Un lucru extrem de important: nu urcaţi în maşini care nu poartă sigla „Taxi”.
Nu purtaţi haine care dezvăluie prea multă piele
Chiar dacă nu sunteți de acord, indicat ar fi să păstraţi armonia respecând obiceiurile şi trdiţiile ţării pentru a evita consecinţe agravante care ar putea să vă distrugă întreaga călătorie. Turcia este mult mai îngăduitoare decât alte țări conservatoare musulmane atunci când vine vorba de aceste obiceiuri, dar există încă câteva reguli pe care localnicii le vor respectate. Între acestea se află şi regula adoptării unui stil vestimentar care să nu dezvăluie prea multă piele. Pe scurt, evitaţi să vă îmbrăcaţi sumar, purtaţi rochii vaporoase, dar nu transparente şi nu umblaţi în costum de baie pe stradă.
Lăsaţi deoparte pantalonii scurţi în Turcia, chiar dacă este foarte cald afară. În plus, femeile sunt sfătuite să-şi acopere capul aşa cum fac şi femeile musulmane, atunci când vizitează o moschee.
Nu folosiţi greşit limba turcă atunci când comunicaţi cu localnicii
Ori de câte ori călătoriți într-o țară străină, trebuie să respectaţi oamenii locului,t radiţiile, obiceiurile şi mai ales limba de circulaţie. Totuşi nu încercaţi să stâlciţi cuvinte turceşti în glumă sau să luaţi în râs anumite fraze încercând să glumiţi, pentru că mesajul transmis va fi exact opusul şi ar putea fi create nişte situaţii destul de tensionate.
Totuşi este imperativ să învățați unele dintre manierele lor și chiar anumite cuvinte pentru că nu toată lumea ştie să vorbească în limba engleză sau franceză. Dacă veţi şti să pronunţaţi în turcă anumite cuvinte simple precum „mulțumesc”, „scuzați-mă”, „vă rog” și așa mai departe, veţi reuşi să faceţi o impresie bună. Aceste gesturi vă vor ajuta chiar să stabiliți relații cordiale cu localnicii.
Evitaţi să lăsaţi mâncare în farfurie
Este considerată a fi o insultă în Turcia dacă te afli la o masă, mai ales ca oaspete în casa unui localnic, să nu mănânci tot ce ai în farfurie. În caz contrar gazdele vor considera că nu ai fost satisfăcut de bucatele oferite. Este un semn de reverență extremă și manierism adecvat să nu laşi resturi în farfurie.
Evitaţi să consumaţi prea mult alcool
Așa cum am menționat anterior, chiar dacă Turcia este o țară musulmană, nu sunt adoptate reguli la fel de stricte ca alte ţări. Totuşi, chiar dacă cetăţenii turci beau la petreceri şi ocazii speciale, situaţiile în care vezi o persoană aflată în stare de ebrietate pe stradă sunt destul de rare, motiv pentru care cei care se dezlănţuie în astfel de moduri nu sunt văzuţi cu ochi buni. Evitaţi să vă îmbătaţi prea tare şi să faceţi agitaţie mai ales în spaţiul public pentru că aţi putea avea partede momente stânjenitoare. Pe de altă parte, fumatul este permis aproape oriunde, chiar și în timpul meselor.
Evitaţi să vă adresaţi public femeilor de naţionalitate turcă
Dacă mergeţi în vacanţă alături de persoana iubită, aţi putea observa că în Turcia localnicii obişnuiesc să se adreseze persoanei de sex masculin din grup, evitând să vorbească în mod direct cu femeia. Nu trebuie să vă simţiţi ofensate pentru că este o tradiţie urmată de oameni mai ales în zonele rurale. Potrivit acesteia, bărbaţii vor să respecte şi protejeze virtutea femeii. În mod similar, un bărbat, mai ales turist, trebuie să evite să se adreseze direct unei femei, mai ales în public. Dacă aveţi nevoie de ajutor, o sugestie, un sfat, cel mai potrivit ar fi să abordaţi un bărbat (localnic) în locul unei femei.
Nu cumpăraţi pietre sau fosile
Nu este indicat să cumpăraţi pietre sau fosile în timp ce vă aflaţi în vacanţă în Turcia deoarece sunt considerate artefacte culturale şi sunt ilegal de exportat. Mulţi comercianţi vor încerca să vă vândă astfel de obiecte, dar majoritatea ar putea fi inclusiv false.
Nu cumpăraţi lucruri fără a negocia
Turcia este cunoscută pentru magazinele şi tarabele pline de culoare, dar şi pentru comercianţii gata pregătiţi să negocieze. Asiguraţi-vă că obţineţi întotdeauna cel mai bun preţ pentru orice cumpăraţi din această ţară.