Cât costă un bilet de avion Bucureşti - New York, după eliminarea vizelor
Pentru că România a fost admisă oficial în programul Visa Waiver, românii vor putea călători mai uşor în Statele Unite, de la 31 martie 2025. Astfel, trebuie să ştie că preţurile la biletele de avion pentru o călătorie în New York sunt destul de accesibile.
De Redactia Observator la 19.01.2025, 16:00Românii care vor să călătorească în SUA, cu un zbor direct, au la dispoziţie compania aeriană HiSky, care a început, de anul trecut, să ofere curse fără escală către New York.
Astfel, începând cu 31 martie 2025, preţurile pentru biletele de avion cu această companie variază pornesc de la 250 de euro (doar dus) şi pot ajunge până la 400 de euro. Durata zborului este de aproximativ 10 ore.
Cum se obţine autorizaţia de călătorie
Din 1 aprilie, românii care vor să călătorească în America, vor avea nevoie de o autorizaţie. Documentul poate fi obţinut în aplicaţia ESTA, care urmează să fie pusă la dispoziţie de autorităţi.
Acolo, solicitanţii, care trebuie să deţină un paşaport electronic valabil, vor detalia motivul vizitei şi vor plăti 21 de dolari de persoană. Datele transmise de solicitanţi vor fi verificate iar răspunsul va veni imediat sau în termen de 72 de ore. Autorizația de călătorie este valabilă doi ani și poate fi utilizată pentru vizite cu o durată de până la 90 de zile.
"Vă recomandăm să vă înregistraţi cu trei zile înainte de călătorie. Aşa că puteţi profita de ofertele last-minute pentru a călători în Statele Unite sau dacă aveţi o nuntă, o ceremonie de absolvire sau orice alt eveniment", a precizat Kathleen Kavalec.
Persoanele care vor avea nevoie în continuare de viză
Cine deţine o viză americană o poate folosi până în momentul expirării şi nu mai este nevoie să obţină şi autorizaţia ESTA. Totuşi, aceasta nu e valabilă pentru oricine. De exemplu, cei care au călătorit în țări precum Iran, Irak, Libia, Siria, Yemen sau Coreea de Nord, după data de 1 martie 2011, vor trebuie să aplice în continuare pentru viză. Sunt şi alte excepţii.
"Dacă nu călătoriţi în scop turistic sau de afaceri şi mergeţi pentru a studia, pentru a lucra pentru o companie americană sau dacă vreţi să vă deschideţi o afacere în Statele Unite, atunci veţi avea în continuare nevoie de viză", adaugă Kathleen Kavalec, ambasadoarea Statelor Unite în România.
România devine al 43-lea stat din lume inclus în acest program. În SUA trăiesc acum 1 milion de români, după estimările autorităților americane. Cele trei mari zone de concentrare ale comunității româno-americane din SUA sunt New York, California și Midwest.