Certificat UE Covid-19. Parlamentul European a aprobat adeverinţa electronică verde pentru turişti
Eurodeputaţii au aprobat adeverinţa electronică verde, însă au redenumit-o în „Certificat UE Covid-19”. Acesta va fi valabil timp de 12 luni și nu mai mult.
De Cornel Preda la 29.04.2021, 17:18Propunerea legislativă a fost aprobată cu 540 de voturi pentru, 119 împotrivă și 31 abțineri. Votul a avut loc miercuri, rezultatele fiind anunţate joi dimineaţa. Atât Parlamentul, cât şi Consiliul sunt acum gata să înceapă negocierile. Obiectivul este de a se ajunge la un acord înaintea sezonului turistic de vară.
Documentul, care poate fi prezentat în format digital, cât şi fizic, va atesta fie că o persoană a fost vaccinată, fie că a obţinut recent un rezultat negativ al testului său, fie că s-a vindecat de coronavirus. Certificatele UE COVID-19 nu vor servi drept document de călătorie și nici nu vor deveni o condiție prealabilă pentru exercitarea dreptului la liberă circulație.
UE a subliniat însă că cei care deţin astfel de certifcate nu ar trebui să fie vizaţi de restricții de călătorie suplimentare, cum ar fi carantina, autoizolarea sau testarea. Pentru a combate discrimanare împotriva celor care nu s-au vaccinat sau nu o pot face, europarlamentarii au propus să asigure teste universale, accesibile şi gratuite.
Florin Cîțu speră să nu existe discriminări
Premierul Florin Cîţu a declarat, miercuri, că au fost transmise informaţii despre modul în care se va face certificatul verde și și-a exprimat speranţa că o astfel de măsură nu va discrimina cetăţenii.
„Detaliile (privind certificatul verde european - n.r.) au fost trimise STS de foarte mult timp. STS se ocupă de implementare şi când o să fie gata... Deocamdată nu a fost aprobat la nivel european, sunt doar nişte informaţii pe care le avem despre modul în care să îl construim, dar, aşa cum am spus de fiecare dată, sperăm că o astfel de măsură nu va crea, nu va discrimina cetăţenii şi, din punctul nostru de vedere, este doar, aşa cum spunea şi domnul preşedinte al României, pentru elemente medicale. Deci, dacă sunt probleme medicale, să poţi să circuli cu acest certificat verde, dar în momentul în care toată Europa o să fie vaccinată şi în România majoritatea va fi vaccinată nu o să mai fie nevoie de acest certificat”, a afirmat premierul, după şedinţa de Guvern.
Teste gratuite pentru Covid-19
Titularii unui certificat UE Covid-19 nu ar trebui să facă obiectul unor restricţii de călătorie suplimentare, cum ar fi carantina, autoizolarea sau testarea, potrivit Parlamentului.
Eurodeputaţii au subliniat de asemenea că, pentru a evita discriminarea împotriva persoanelor care nu au fost vaccinate şi din motive economice, ţările membre UE ar trebui „să asigure teste universale, accesibile, în timp util şi gratuite”.
Deputaţii au subliniat și că vaccinurile împotriva Covid-19 trebuie să fie produse la scară largă, la preţuri accesibile şi alocate la nivel mondial. De asemenea, aceştia îşi exprimă îngrijorarea cu privire la problemele grave cauzate de nerespectarea termenelor de producţie şi de livrare.
Compatibilitatea cu iniţiativele naţionale
Parlamentul doreşte să se asigure că certificatul UE funcţionează în paralel cu orice iniţiativă instituită de statele membre, care ar trebui să respecte, de asemenea, acelaşi cadru juridic comun.
Statele membre trebuie să accepte certificatele de vaccinare eliberate în alte state membre pentru persoanele ce au primit un vaccin autorizat pentru utilizare în UE de către Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) (în prezent Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca şi Janssen), susţin eurodeputaţii.
Va fi la latitudinea statelor membre să decidă dacă acceptă, de asemenea, certificatele de vaccinare eliberate în alte state membre pentru vaccinurile enumerate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pentru utilizare de urgenţă.
Garanţii privind protecţia datelor
Certificatele vor fi verificate pentru a preveni frauda şi falsificarea, precum va vi verificată şi autenticitatea sigiliilor electronice incluse în document. Datele cu caracter personal obţinute din certificate nu pot fi stocate în statele membre de destinaţie şi nu va exista o bază de date centrală la nivelul UE.
Lista entităţilor care vor prelucra şi primi date va fi publică, astfel încât cetăţenii să îşi poată exercita drepturile în materie de protecţie a datelor în temeiul Regulamentului general privind protecţia datelor