Comoară a Europei, aşezată la poalele Munţilor Pădurea Craiului. Atrage turiştii ca un magnet
Departe de agitaţia urbană, la poalele Munţilor Pădurea Craiului, se întinde comuna Roșia. Este una dintre cele mai mari şi mai frumoase din judeţul Bihor şi cuprinde peste 400 de peşteri. Iar cea mai spectaculasă dintre ele este peştera cu cristale, unică în Europa.
De Redactia Observator la 09.06.2022, 10:18- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Coborâm 11 metri sub pământ şi ajungem la peştera cu cristale, considerată cea mai importantă atracţie turistică din zonă. ''Sunt cristale din carbonat de calciu, adică din calcit, iar acestea cresc aproximativ un milimetru, undeva la 15 ani.'' Formaţiunile de calcit se numesc "excentrite", tocmai pentru că au o formă neregulată, dată de curenţii de aer din peşteră.
Atrage turiştii ca un magnet
''Lipit de perete o să vedeţi libelula de cristal, care seamană cu un fluture îngheţat.''
Turiştii sunt încântaţi de bijuteriile subterane formate de-a lungul a mii de ani, pe pereţii grotei.
''Deosebită, îmi plac fantastic de mult toate aceste fomaţiuni pe care le-am văzut.''
''Avem multe lucruri unice de care nu știm nici noi, e foarte frumoasă.
Ce ați decoperit?
Cât de frumoasă e România.''
Specialiştii spun că există, în lume, alte sute de peşteri cu cristale, dar foarte puţine sunt amenajate pentru publicul larg.
Izabela Balajel, ghid turistic: În zona Rosia sunt descoperite peste 400 de peşteri, însă doar peştera cu cristale este în circuitul turistic.
Peştera cu cristale de la Farcu, aflată la 90 de kilometri distanţă de Oradea, se află la poalele munţilor Pădurea Craiului, o zonă care oferă o privelişte spectaculoasă. Iar tariful pentru accesul în peșteră este de 30 de lei pentru adulți și 15 lei pentru copii.