Oferte pentru vacanţa de Paşte. Cât au dat românii care au făcut rezervări de anul trecut, în Bucovina
Bugetarii trebuie să îşi plătească singuri concediul, chiar dacă primesc tichete de vacanţă. Abia după ce trimit dovada că au achitat vor primi şi voucherele de la stat. Între timp, hotelurile şi pensiunile lansează oferte pentru Paşte. Cel mai ieftin sejur la mare costă în jur de 3.000 de lei, iar o vacanţă de trei zile în Bucovina ajunge la 7.000 de lei.
De Andreea Filip la 21.02.2025, 20:20Cei care vor să primească vouchere de vacanţă în valoare de 800 de lei trebui să respecte anumite reguli. Şi să plătească impozit pe venit şi contribuţii sociale pentru aceşti bani. Angajatii bugetari care vor să beneficieze de vouchere de vacanţă şi în anul 2025, trebuie să facă dovada plăţii unei facturi de 1.600 de lei dacă vor ca statul să le deconteze jumătate din această sumă.
Reguli noi pentru tichetele de vacanţă
Agenţii de turism sunt şi ei în încurcătură. "Sunt turiști care ne sună, ne întreabă cum se procedează cu aceste vouchere, dar nu avem detalii clare despre cum trebuie organizate", spune Diana Scripcaru, agent vânzări.
Cu norme de aplicare încă neclare pentru acordarea tichetelor de vacanţă, administratorii hotelurilor au început să lanseze ofertele pentru vacanţa de Paşte. La Mamaia, trei nopţi de cazare la un hotel de 4 stele costă de la 1.900 de lei în sus. "Noi am pregătit un pachet de două nopţi plus una gratuit. Acestea includ toate mesele cu mic dejun pascal şi o cină cu program artistic", spune Elena Drăghici, șef recepție.
Oferte pentru vacanţa de Paşte 2025
Turiştii care vor mai mult divertisment plătesc în plus. Ofertele cu activităţi incluse pornesc de la 3.000 de lei. "În intervalul 18-21 aprilie avem un pachet de 3 nopţi de cazare. Activităţi pentru copii: încondeiat ouă, vânătoare de ciocolată, vânătoare de ouă", spune Cristina Calispera, manager hotel.
În Bucovina, proprietarii de pensiuni se laudă că majoritatea locurilor de cazare sunt deja rezervate. "Cele trei mese care vor fi la pachetul de Paşte, băuturile specifice din zonă: ţuică, afinată. Paştele în Bucovina înseamnă tradiţie", spune Emilian Bajboi, reprezentant pensiune.
"Tochitură, pui la ceaun, ceafă, miel la tavă, miel la proţap. La desert avem colţunas în plus, plăcintă, poale-n brâu. Pentru cei care nu mănâncă miel pot alege peşte, pui", arată Nicoleta Nistor, bucătar.
La altă pensiune din localitatea Mălini, unii turişti au făcut rezervări de anul trecut, deşi preţurile încep de la 7.000 de lei pentru trei nopţi de cazare. În zonă, turiştii găsesc tiroliană, bazin cu apă sărată, saune şi trasee prin pădure pentru biciclete. "Pot să vadă o tradiţie cum se respectă, mersul la Înviere. La noi încă se merge cu coşuleţul la sfinţit. O să aibă masă festivă a doua zi de dimineaţă. Se pot face drumeţii, este varianta de tiroliană", spune Denisa Grădinariu, reprezentant pensiune.
După masa tradiţională şi activitatile în natură, turiştii se pot bucura de relaxare la SPA.