Video "Pentru noi e raiul pe pământ". Într-o căsuță din Cheile Cibului, o familie arată lumii cum se trăia acum 100 de ani
În inima munţilor, într-o casă care poartă amprenta timpului, tradiţia a rămas încă vie. Pentru ca obiceiurile vechi să nu se piardă, o familie cu dragostea meşteşugului şi-a deschis porţile locuinţei pentru a arăta lumii cum se trăia acum 100 de ani. Aici, femeile se adună la sezătoare şi îşi intoduc nepoţii în arta ţesutului.
În Cheile Cibului, tradiția se păstrează cu sfințenie. Îmbrăcate cu cele mai frumoase straie, moștenite de la bunicile lor, femeile din sat pornesc agale spre șezătoare. Aici, într-o casă ridicată în urmă cu un secol, pe coama de piatră a muntelui, gospodinele sunt așteptate de gazdele lor.
"Casa noastră este pentru noi o comoară. Este o casă care este și locuită, are și suflet, are și multă istorie ea. Nu știm noi decât foarte puțin, dar pentru noi e raiul pe pământ", spune Corina Mateescu. "E foarte bătrână casa și am încercat să îi dăm viață. De 20 de ani tot lucrăm", completează Marcel Mateescu.
Însă, pentru ca obiceiurile locului să nu se piardă, gazdele i-au primit pe curioși nu doar cu mese pline de bunătăți, ci și cu proba războiului de țesut.
"Am zis: Doamna Corina, aici trebuie să facem o șezătoare. Doamna Corina a fost foarte deschisă și a zis da, și în câteva săptămâni femeile s-au strâns", spune o participantă.
- Etna, vulcanul care atrage turiști din întreaga lume. Aventurierii urcă până la 3.000 de metri pentru un selfie...
- "Pentru noi e raiul pe pământ". Într-o căsuță din Cheile Cibului, o familie arată lumii cum se trăia...
- Carnavalul de la Veneția 2025: Evenimente de neratat și sfaturi pentru vizitatori
- Andrei a vizitat 45 de ţări cu un singur rucsac. Cum a supravieţuit 9 luni în America Latină cu doar câteva...
- O ţară din Balcani, considerată "Maldive de Europa", a devenit raiul expaţilor britanici care fug de taxele tot...
Căsuța din munte primește zilnic zeci de vizitatori
Iar pentru că totul se păstrează, lucrările au fost realizate doar din bucăți de material uzate.
"Se face din resturi de materiale, de bluze, pantaloni, care nu le mai putem folosi. Le tăiem și le facem sub forma unor șnururi", arată gazda.
Nici cei mici nu au scăpat de țesut.
"Țesem aici și batem aici un pic cu spata. Uite, tragem așa. Schimbăm ițele, de aici, de la picioare, le schimbi. Tragem cu spata, ca să facem așa drept, frumos", îi explică gazda unei copile. Căsuța din munte, care și-a păstrat trăsăturile și decorul tradițional, se bucură zilnic de zeci de vizitatori.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰