Sfârșit de toamnă petrecut la munte. Cheile Galbenului şi Cheile Olteţului, printre preferatele pasionaţilor de escaladă
Suntem aproape la mijlocul lunii noiembrie, dar amatorii de aventură nu ţin cont de data din calendar. Vremea încă blândă i-a scos din casă şi i-a trimis pe munte, pregătiţi să încerce traseele de via ferrata sau de escaladă. Iar destinaţia preferată în acest weekend a fost Cheile Galbenului, din judeţul Gorj.
De Diana Speretoiu la 13.11.2022, 12:37"Veţi avea posibilitatea să urcaţi un perete de 10-12 metri, pe diferite grade de dificultate şi diferite variante de urcare. Veţi folosi prizele naturale, care sunt pentru mâini şi pentru picioare."
După instructaj, pasionaţii de escaladă au pornit să cucerească muntele, bucuroşi că vremea este de partea lor chiar şi în luna noiembrie.
"Foarte bine, Ştefi, hai, puţin mai sus. Atât. Ia vezi, priză în stânga."
"Nu mă aşteptam, dar ne-a permis vremea şi am profitat de ocazie."
- Cheile Galbenului, cucerite de amatorii de senzații tari. Pasionaţii de escaladă nu au mai ținut cont de data din...
- Au început ninsorile la munte. Ninge de ore bune pe Transfăgărășan, la Cota 2000 s-a depus strat de zăpadă
- Imagini spectaculoase surprinse pe Transalpina. Apus superb de soare la cota 2000, întindere de nori văzută ca un...
"Ce e mai complicat, urcarea sau coborârea?"
"Cred că urcarea. De coborât, cobori foarte uşor pentru că eşti asigurat de persoanele care sunt sus."
Diana Speretoiu, reporter Observator: "Cheile Galbenului şi Cheile Olteţului sunt printre preferatele pasionaţilor de escaladă. Motivul e lesne de înţeles. Aici regăsim printre cele mai multe şi cele mai spectaculoase astfel de trasee din România."
Peisaje uimitoare
Iar peisajele îi lasă fără cuvinte pe toţi cei care reuşesc să ajungă sus, la mai bine de 200 de metri altitudine.
"Zona e foarte frumoasă. Aer curat, încă e bine de căţărat, stânca nu e rece încât să nu poţi să te agăţi. E super."
"Sunt trasee pentru toată lumea, ca să spun aşa, toate gradele de dificultate. Noi acum am început cu un traseu mai uşor."
Mulţi au reuşit să-şi învingă teama de înălţime şi au reuşit astfel să escaladeze pereţii abrupţi ai stâncilor.
"Adrenalina e maximă. Prima oară când am urcat acolo sus, am plâns după ce am trecut. Chiar aveam teamă de înălţime. Când am venit prima oară, am zis că eu nu pot că am teamă de înălţime şi acum e super ok, aş veni mereu."
Gabriel Dan Chiriac, director club montan: "Toamna ne-a lăsat să ne desfăşurăm mai mult. Avem posibilitatea să parcurgem traseele de via ferrata, traseele de drumeţie, traseele de escaladă chiar.via ferrata."
În Cheile Galbenului şi în Cheile Olteţului sunt, în total, peste 100 de trasee de escaladă şi 21 de drumuri pe fir de oţel, de diferite nivele de dificultate. La toate, însă, este obligatorie purtarea unui echipament de protecţie.