Staţiunea Păltiniş, din judeţul Sibiu, raiul monumentelor din lemn
Staţiunea Păltiniş, din judeţul Sibiu, este extrem de apreciată când vine vorba de sporturi de iarnă, dar se laudă şi cu numeroase monumente din lemn, iar important este că aici şi-a petrecut ultimii ani din viaţă şi marele scriitor Constantin Noica.
De Redactia Observator la 12.01.2024, 14:13- Staţiunea Păltiniş este situată la câţiva kilometri de municipiul Sibiu.
Deşi este o staţiune mai puţin accesată decât staţiuni celebre precum Sinaia sau Predeal, Păltiniş se laudă cu câteva recorduri şi atracţii deosebite. În primul rând trebuie precizat că staţiunea Păltiniş, care se află la doar 35 de kilometri de municipiul Sibiu, este cea mai veche staţiune montană din România.
De asemenea, staţiunea Păltiniş este considerată şi a doua cea mai înaltă staţiune din România, după Rânca. Vorbim despre o staţiune situată la o altitudine de 1442 de metri şi care atrage în special iubitorii de sporturi de iarnă.
Totuşi, staţiunea Păltiniş se laudă şi cu o serie de monumente din lemn. Vorbim în primul rând de Biserica de lemn de la Schitul Păltiniş, dar şi de câteva vile de lemn care au un trecut aparte şi care sunt considerate monumente istorice.
În plus, la Păltiniş mai găsiţi Casa Ozana, Complexul monahal şi, mai ales, Cabana Noica. De altfel se ştie că la Păltiniş şi-a petrecut ultimii ani din viaţă marele scriitor român Constantin Noica, acesta punând inclusiv bazele celebrei Şcoli de la Păltiniş.
Din păcate, staţiunea Păltiniş nu este una tocmai accesibilă. Ce mai apropiată gară este cea de la Sibiu. Din Sibiu până la Păltiniş nu se poate ajunge decât cu maşina. Există şi un mijloc de transport în comun care asigură legătura între gara din Sibiu şi staţiunea amintită.
Totuşi, cei care ajung la Păltiniş nu au de ce să regrete o asemenea călătorie. Iar dacă vorbim despre un sejur de mai multe nopţi, atunci cazare de top în Păltiniş puteţi găsi la Castelnor, Pensiunea Aria, Pensiunea Victoria sau Black Wolf.