Alerte de inundații și coduri de vreme rea în toată țara. Mai multe sate din Arad, lovite de viituri: "Am ajuns să ne distrugă apele tot ce am muncit"
Vremea extremă face victime. În judeţul Arad, un localnic a fost găsit mort, într-o zonă în care viiturile au făcut ravagii. Pompierii cred că apele l-au surprins şi l-au târât 5 kilometri. Alţi oameni au fost salvaţi în ultimul moment din mijlocul torenţilor care au luat pe sus maşini, au rupt drumuri şi au inundat case. Alertele meteorologilor de vreme severă sunt valabile până mâine dimineaţă.
De Redactia Observator la 25.06.2023, 19:54"Vai de capul meu! Urcaţi acolo, doamnă!"
"Copilul, daţi-mi copilul!"
Sunt imagini dramatice surprinse azi în zona localităţilor Gurahonţ şi Buceava-Şoimuş, din judeţul Arad. Trei adulţi şi un copil au fost surprinşi de o viitură în timp ce mergea cu maşina. Apa a ajuns imediat până la geam.
"Copilul, hai în cupă sus la mine!
- Trupul unui bărbat a fost descoperit la 5 km de casă, pe un câmp lovit de viitură, în Arad. Familia îi...
- "Copilul, daţi-mi copilul!". Viitura a făcut prăpăd într-o localitate din Arad şi a blocat o maşină în care...
- "Vai de capul meu! Dezastru!" Prăpăd în Hunedoara după codul roșu de vreme severă. Zeci de localități...
Un bărbat cu un utilaj a reuşit să-i salveze în ultimul moment. Alţi localnici au fost scoşi de jandarmi prin acoperişul unei case. Oamenii s-au adăpostit în pod când apele învolburate le-au înconjurat locuinţa. Un drum judeţean a fost rupt, iar doua sate au rămas izolate. Torenţii învolburaţi au rupt copaci, au luat pe sus maşini şi au inundat casele localnicilor.
"Cam aşa arată uliţa acum!"
"Uite acolo e maşina!"
Probleme și în Hunedoara
A fost potop şi în Hunedoara. O rupere de nori venită după o avertizare de cod roşu a lovit mai multe comune
"Ce e drumul, ce e râul!"
Tot angajaţii ministerului de Interne i-au ajutat pe oameni să scoată noroiul şi apa din locuinţe. Un alt localnic s-a trezit cu gospodăria sub aproape jumătate de metru de apă.
"Asta este situaţia în satul Hăţăgan!"
"Am ajuns să ne distrugă apele tot ce am muncit."
Şi aceste case sunt acum despărţite de o mare de apă. După ploaie, oamenii au evaluat pagubele.
"Uitaţi cum arată maşinile!"
"Uite! Uitaţi motorul cum arată, inundat! Eu cum pornesc maşina asta?"
Pe mai multe drumuri judeţene şi comunale nu s-a putut circula o bună bucată de timp. "Sunt câteva sute de gospodrii afectate, peste 1000 fără curent, drumuri judeţene, comunale blocate", explică prefectul județului Hunedoara. Şi în Alba a fost prăpăd. 25 de turişti plecaţi din Cheile Râmețului spre Brâna Caprei s-au trezit că nu mai pot înainta. Ploile au distrus o bună bucată din traseu. Zeci de salvatori au fost mobilizaţi să-i aducă înapoi în siguranţă. A fost alertă şi în Vrancea. Un bărbat de 49 de ani şi fiul său de 12 ani, plecaţi ieri dimineaţă în Parcul Naţional Putna, n-au mai răspuns la telefon, iar familia a intrat în panică.
"Hai că a reuşit să treacă!"
Echipe de jandarmi şi salvamontişti i-au căutat până după miezul nopţii. Din fericire, cei doi au reuşit să ajungă la un adăpost, la aproape 4 km de intrarea în rezervație. Pe acelaşi traseu, alţi doi turişti au fost surprinşi de ploile torenţiale. Oamenii şi-au petrecut noaptea sub o stâncă, până când salvatorii au ajuns la ei.
Vreme extremă și fenomene neobișnuite
Vremea extremă a adus şi fenomene mai puţin întâlnite în ţara noastră. În Giurgiu, deasupra lacului Mihăileşti, s-a format o trombă. Un vârtej de aer ameninţător a fost fotografiat şi lângă Bucureşti, în Bragadiru. Iar la Braşov, un nor de tip pâlnie s-a plimbat pe cer zeci de minute.
A fost vijelie şi în Capitală. Furtuna a dat peste cap traficul pe aeroportul Otopeni. Mai multe curse care trebuiau să aterizeze au rămas în aer până când vântul s-a domolit. Un zbor Tarom care venea din Egipt a fost redirecţionat către aeroportul din Craiova.
Furtunile s-au mutat în centrul ţării, dar şi în jumătatea de est a României. Este cod portocaliu până mâine dimineaţă la ora 4.00 în Transilvania, în Bărăgan şi în Dobrogea acolo unde în 2.3 ore ar putea să plouă cât pentru două săptămâni de luna iunie, adică peste 65 de litri de apă pe metru patrat. Vor fi şi vijelii puternice, cu rafale de peste 70 km/h. După ieşirea din vigoare a codul portocaliu, va fi cod galben până mâine la ora 10.00.
Vremea va rămâne schimbătoare până la finalul acestei luni, dar primul weekend de iulie se anunţă liniştit în cea mai mare parte a ţării Return to index of stories...