"Am crezut că e cutremur! Dacă erau aici, erau morţi". Vijeliile au făcut ravagii, noaptea trecută, în România
A fost noaptea vijeliilor. În Lupeni, Fălticeni şi Râmnicu Vâlcea acoperişurile blocurilor au fost smulse şi au distrus mai multe maşini parcate.
De Redactia Observator la 18.01.2022, 08:43Vântul a bătut cu viteză de uragan la munte, iar drumul dintre Novaci şi Rânca a fost închis, pentru că nici utilajele de deszăpezire nu mai făceau faţă. În nordul ţării, în special, a nins abundent, iar circulaţia a devenit un coşmar. Nu au lipsit nici accidentele.
Blocuri rămase fără acoperiş
Uitaţi ce vijelie este!
Vântul puternic a făcut prăpăd, noatea trecută. În Lupeni, acoperişul unui bloc a fost smuls de vânt şi aruncat în stradă. Nu au fost victime, însă un automobil parcat a fost strivit.
La fel s-a întâmplat şi în Fălticeni. Trei maşini au fost distruse după ce vântul a făcut să se prăbuşească mai multe bucăţi din acoperişul unui bloc. Pompierii au intervenit pentru a îndepărta resturile căzute, în timp ce locatarii evaluau pagubele.
Eu am crezut că e cutremur!
O bubuitură puternică! Dacă erau aici, erau morţi.
Cod roşu de vijelie, cu rafale de 170 de kilometri la oră
Şi în Râmnicu Vâlcea mai multe maşini au fost avariate de bucăţile de acoperiş căzute de pe un bloc. Pompierii au venit cu o autoscară pentru a se asigura că nu se vor mai prăbuşi alte bucăţi.
Întreaga ţară a fost de aseară sub cod galben de vânt puternic. La munte s-a instituit cod portocaliu, iar pe crestele de peste 1.800 de metri din Caraş Severin şi Hunedoara a fost cod roşu de vijelie. Vântul a băut cu rafale care au ajuns şi la 170 de kilometri la oră.
În aceste condiţii, autorităţile au decis să închidă porţiunea de drum dintre Novaci şi staţiunea Rânca până în această dimineaţă.
Cristi Tudor, SDN Târgu Jiu: Utilajele noastre nu mai pot să acţioneze pentru că pur şi simplu nu se mai vede pe unde să acţioneze şi riscul este foarte mare, inclusiv pentru participanţii la trafic.
Toţi turiştii au fost scoşi de pe această porţiune de drum înainte de a fi închisă.
Tot în Gorj, salvamontiştii au pornit la drum în condiţii deosebit de dificile, pentru a recupera din Munţii Parâng o persoană cu probleme cardiace. Au reuşit să o stabilizeze, înainte de a o duce la spital.
Mașinile de deszăpezire au lucrat la foc continuu
Viscolul a venit şi cu probleme în trafic. În Bistriţa-Năsăud, o tânără de 18 ani a derapat pe drumul înzăpezit din comuna Livezile şi s-a răsturnat cu maşina într-un şanţ. A fost dusă la spital cu răni la un picior. În accident a fost rănit uşor şi un pasager care stătea pe locul din dreapta.
Au fost probleme şi în Baia Mare. Un TIR a rămas blocat în sensul giratoriu de pe un bulevard, din cauza zăpezii de pe carosabil. Aici, mașinile de deszăpezire au lucrat la foc continuu începând cu ora 18:00, însă au făcut cu greu faţă ninsorilor.
Circulaţia a fost îngreunată şi pe porţiunea de autostradă dintre Târgu Mureş şi Ungheni, însă utilajele au reuşit să menţină drumul practicabil. În aceleaşi condiţii s-a circulat şi în staţiunile din Braşov, unde stratul de zăpadă de pe drumuri a măsurat între unu şi patru centimetri.
Polei în Cluj
În Cluj-Napoca, în schimb, poleiul le-a dat bătăi de cap şoferilor. O filmare de amator arată cum mai mulţi călători, împreună cu trei agenţi de poliţie încearcă să urnească din loc un autobuz.
Codul galben de vânt puternic, valabil pentru toată ţara expiră în această dimineaţă, la ora 8.