Antena Meniu Search
x

Cod portocaliu de ninsori viscolite și vânt cu rafale de până la 140 km/h

Meteorologii au emis două coduri de vreme severă valabile în întreaga țară. Astfel, un cod galben de vânt și ninsori va intra în vigoare luni și va fi valabil până marți dimineața, în toată țara, iar în zonele de munte va intra în vigoare un cod portocaliu de ninsori viscolite și vânt cu rafale de până la 140km/h.

de Redactia Observator

la 17.01.2022 , 10:23

Cod portocaliu de ninsori viscolite și vânt cu rafale de până la 140 km/h
Cod portocaliu de ninsori viscolite și vânt cu rafale de până la 140 km/h - Profimedia Images

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), codul portocaliu vizează județele Maramureș, Bistrița-Năsăud, Suceava, Mureș, Neamț, Bihor, Cluj, Alba, Hunedoara, Sibiu, Brașov, Covasna, Vrancea, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău.

Codul portocaliu intră în vigoare luni, la ora 16.00 și expiră marți, la ora 8.00. În restul județelor, va fi în vigoare codul galben de viscol, vânt puternic și vizibilitate redusă.

Luni, între orele 10.00 - 16.00 este cod galben de vânt în cea mai mare parte a țării, iar local în Oltenia, Transilvania, Moldova, nordul Crișanei și sud-vestul Munteniei vor fi rafale de 55 - 70 km/h. În zona de munte vântul va avea intensificări cu viteze de 70 - 90 km/h, iar la altitudini de peste 1500 m, rafalele vor depăși 90 - 110 km/h, vizibilitatea va fi redusă și va fi viscol. Începând din orele după-amiezii, aria ninsorilor moderate cantitativ va cuprinde nord-vestul teritoriului și local zona de munte.

Articolul continuă după reclamă

Cod galben de vânt în toată țara

De la ora 16.00 până marți la ora 8.00 este cod galben de vânt în cea mai mare parte a țării. La munte vor fi rafale de 80 - 110 km/h, iar în Moldova, Transilvania și sudul Olteniei viteza vântului va atinge 65 - 70 km/h și pe arii restrânse 80 km/h. În celelalte regiuni vor fi intensificări locale și temporare îndeosebi spre seară și în prima parte a nopții de luni spre marți, cu viteze în general de 55 - 65 km/h. În zona de munte va ninge viscolit, local moderat cantitativ, îndeosebi la peste 1700 m, unde vizibilitatea se va reduce semnificativ. Ninsori viscolite se vor semnala local și în jumătatea nordică a teritoriului.

O altă alertă meteo vizează atenționare cod galben de intensificări ale vântului, care intră în vigoare marți, la ora 8.00 și expiră la ora 20.00. Acest cod vizează Carpații Meridionali, îndeosebi zona înaltă, unde vor fi rafale de 90 - 110 km/h, viscolind ninsoarea, iar vizibilitatea va fi redusă. În Moldova, viteza vântului va atinge 60 - 85 km/h, iar în Transilvania, Dobrogea, sudul Olteniei și local în Muntenia, 55 - 60 km/h.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
IPS Teodosie: Femeile abuzate să îşi ducă crucea. Sunteţi de acord cu această declaraţie?
Observator » Vremea » Cod portocaliu de ninsori viscolite și vânt cu rafale de până la 140 km/h