Anul 2024 va fi "aproape sigur" cel mai fierbinte din istorie. Încălzirea va depăși pragul de 1,5 grade Celsius, avertizează Copernicus
Serviciul Copernicus privind Schimbările Climatice (C3S) al Uniunii Europene, care monitorizează tiparele meteorologice în baza unor înregistrări începute în 1940, a anunțat joi că 2024 va fi "aproape sigur" cel mai fierbine an din istorie și primul în care încălzirea globală va depăși pragul de 1,5 grade Celsius.
De Redactia Observator la 07.11.2024, 10:01- Ce vor românii de la România? Fii parte a campaniei Observator. Spune-ne ce vrei TU de la România printr-un video de 30 de secunde
- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Momentul în care Kamala Harris a pierdut alegerile. Strategia care s-a întors împotriva ei
Pentru prima dată în istoria măsurătorilor, încălzirea globală va depăși pragul de 1,5 grade Celsius, arată datele oficiale ale serviciului european Copernicus. Datele din octombrie 2024 confirmă tendința: a fost a doua cea mai caldă lună din istorie. "După zece luni din 2024, acum este aproape sigur că acesta va fi cel mai cald an înregistrat vreodată și primul care va depăși pragul de 1,5°C peste nivelul din perioada preindustrială", avertizează Samantha Burgess, director adjunct al Serviciului Copernicus privind schimbările climatice (C3S), relatează Reuters.
Mai mult, experții spun că cel mai probabil, încălzirea va trece chiar de 1,55°C în acest an calendaristic. "Este o nouă piatră de hotar în înregistrările temperaturii globale și ar trebui să servească drept impuls pentru consolidarea ambițiilor la următoarea conferință privind schimbările climatice, COP29", a subliniat Burgess.
COP29, care începe la 11 noiembrie la Baku, Azerbaidjan, va fi dedicată sarcinii dificile de a găsi noi obiective de finanțare pentru a permite țărilor în curs de dezvoltare să reducă emisiile de gaze cu efect de seră și să se adapteze la schimbările climatice. Obiective și mai dificile după victoria în alegerile din SUA a lui Donald Trump, care a numit în trecut schimbările climatice o "înșelătorie".
Octombrie 2024, a doua cea mai caldă lună înregistrată vreodată pe planetă
- Am traversat cea mai călduroasă vară înregistrată vreodată pe planetă, inclusiv în România
- Iulie 2024 a devenit a doua cea mai caldă lună iulie de pe planetă. Expert: Nu am terminat cu recordurile de...
- Val ucigător de căldură: 21 de morţi în 24 de ore, într-un oraş din Maroc. Temperaturile au depăşit 48 de grade
- 22 iulie 2024 este acum cea mai caldă zi din istorie, după ce a depăşit recordul stabilit cu o zi înainte
Potrivit Copernicus, octombrie 2024 a fost a doua cea mai caldă lună înregistrată vreodată la nivel global, cu o temperatură medie de 15,25°C, cu 1,65°C mai caldă decât nivelurile preindustriale (1850-1900), înainte de utilizarea masivă a combustibililor fosili care au încălzit puternic atmosfera și oceanele. Este, de asemenea, a cincisprezecea lună, dintr-o perioadă de 16 luni, în care temperatura medie a depășit nivelul simbolic de 1,5°C.
Acordul de la Paris din 2015 stabilise menținerea încălzirii sub 2°C și continuarea eforturilor pentru limitarea la 1,5°C. Însă conform calculelor ONU, politicile actuale ne duc spre o încălzire de 3,1°C până la sfârșitul secolului. Chiar și cu toate îmbunătățirile promise, temperatura ar crește cu 2,6°C.
Efectele se văd deja: inundațiile recente din sudul Spaniei au provocat peste 200 de decese, majoritatea în regiunea Valencia. În octombrie, precipitațiile au fost peste medie în Peninsula Iberică, Franța, nordul Italiei și Norvegia. Oamenii de știință confirmă că precipitațiile extreme au devenit mai frecvente și mai intense din cauza schimbărilor climatice.