Ciclonul mediteranean a adus fenomene extreme în toată ţara. Meteorologii au extins codurile de ninsori şi ploi
Un ciclon mediteranean a adus fenomene extreme în toată ţara. La munte a nins puternic, iar viscolul le-a stricat planurile turiştilor. La Rânca, şoferii care nu aveau maşini echipate de iarnă au fost întorşi din drum de poliţişti. În Bucegi, salvamontiştii au fost chemaţi să ajute un turist blocat în viscol... cu bicicleta. Iar unde nu ninge, plouă abundent. Meteorologii au extins codurile de ninsori şi ploi.
De Claudiu Loghin la 24.12.2024, 19:14Pe cod portocaliu de viscol, sub rafale de peste 110 de kilometri pe oră, şi pe ninsoare puternică, un turist s-a aventurat pe munte... cu bicicleta. Bărbatul a rămas împotmolit printre troienele de aproape doi metri si a sunat după ajutor. Salvamontiştii din Sinaia au plecat într o misiune de urgenţă pe urmele lui. După o operaţiune extrem de dificilă l au coborât în siguranţă de pe munte. iar apoi au glumit amar: "Bine echipată, bicicleta, dar nu ține la viscol puternic, desigur".
Pericolul rămâne ridicat şi în următoarele zile la munte.
Probleme din cauza vântului puternic
Potrivit buletinului niveometeorologic valabil până miercuri la ora 20, riscul de avalanşă rămâne însemnat, de gradul 3 din cinci în Masivul Făgăraş şi în Masivul Bucegi. La această oră continuă să ningă, iar stratul de zăpadă a ajuns la 54 de centimetri în Munţii Făgăraş, la Bâlea Lac şi 36 de centimetri în Munţii Bucegi, la Vârful Omu.
Echipele de la salvamont au închis mai multe trasee turistice.
"În Masivul Făgăraş, la peste 1.800 de metri avem un risc grad 3 de avalanşă. Sub 1.800 de m, risc grad 2. Rugăm turiştii să se îndepărteze de cabane şi să nu se aventureze pe traseele turistice", a declarat George Onea, salvamont Argeş.
Din cauza vântului puternic, la Sinaia instalatiile pe cablu nu functionează, turiştii pot urca doar până la cota 1400. Pe drumul spre Rânca, şoferii au înaintat cu greu din cauza viscolul şi ninsorii.
Cei care nu aveau maşini echipate cu lanţuri au fost opriţi de poliţişti şi întorşi din drum. Mulţi s-au dus la benzinarii să si cumpere lanţuri ca să poată ajunge în staţiune.
"Echipaţi cât de cât, dar urcăm până la ultima cabană, pe Transalpina. Nu ne aşteptam la treaba asta. Se pare că nu am fost singurii". "Greu, foarte greu, alunecă maşinile. Puneţi lanţuri acum. Încercăm, să vedem cum facem. Vă aşteptaţi să vă prindă viscolul la coborâre? Da, ne doream adrenalină". "S-a întâmplat exact iarna", spun şoferii.
Turiştii care au reusit să ajungă pe pârtiile de pe Domeniul Schiabil Transalpina abia au putut să stea pe schiuri din cauza viscolului puternic.
12 turişti, printre care şi patru copii au fost salvaţi de jandarmi după ce au rămas înzăpeziţi pe drumul spre Voineasa din cauza ninsorii puternice.
Codul de viscol a fost extins
Drumurile din Caraş Severin au fost acoperite complet de zăpadă. Şi aici şoferii nepregătiţi de iarnă au avut probeleme. În Hunedoara, oamenii au înotat prin nămeţi pe stradă. Unde nu a nins, a plouat torenţial.
În Bucureşti, vâtul puternic a doborât un copac peste o maşină. Vor fi rafale puternice şi zilele viitoare.
De astăzi şi până în a doua zi de Crăciun, în Bucureşti va ploua torenţial. Chiar dacă vor fi şase grade mâine, vântul care va bate cu până la 60 de kilometri pe oră va intesifica senzaţia de frig.
"Nu mă aşteptam să plouă fix de Ajun, fi plăcut să am aceeaşi experineţă pe care o aveam când eram mică, dar din păcate e ploaie", spune un şofer.
Meteorologii au extins codurile de de viscol, ninsori sau ploi pentru jumătate de ţară. În Capitală ar putea ninge pe 27 decembrie.