Efectele caniculei de la Cercul Polar: peste 40 de incendii de pădure în Suedia
Vremea a luat-o razna. România se confruntă cu cel mai friguros iulie din istorie. Asta, în timp ce nordul Europei se sufocă în cea mai călduroasă vară din ultimii 30 de ani. La 31 de grade Celsius, Suedia arde la propriu.
De Redactia Observator la 21.07.2018, 21:01- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Vremea a luat-o razna. România se confruntă cu cel mai friguros iulie din istorie. Asta, în timp ce nordul Europei se sufocă în cea mai călduroasă vară din ultimii 30 de ani. La 31 de grade Celsius, Suedia arde la propriu: arşiţa a provocat 40 de incendii de vegetaţie, iar fumul e atât de gros încât se poate vedea din spaţiu. Căldura a făcut ravagii inclusiv la Cercul Polar unde s-au înregistrat şi 34 de grade Celsius. Şi în Marea Britanie, sute de oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale din cauza caniculei.
Încălzirea globală nu mai e doar o controversă. Temperaturi ridicate sunt resimțite de locuitorii din nordul Europei, inclusiv la Cercul Polar.
Incendii de vegetație de la caniculă în Suedia
E caniculă în ţările scandinave, acolo unde temperaturile au depăşit cu până la 10 grade valorile obişnuite pentru această perioadă. Pârjolită de 40 de incendii de vegetaţie, Suedia cere ajutor internaţional.
”Cea mai mare provocare este că Serviciile de Urgenţă suedeze nu sunt suficient de mari pentru astfel de incendii de amploare şi complicate cu care ne confruntă în acest moment”, spune Dan Eliasson, șeful serviciului de urgență suedez.
Mai grav este că valul fierbinte se întinde până dincolo de Cercul Polar, unde temperaturile au ajuns chiar şi la 34 de grade Celsius.
Vară secetoasă în Marea Britanie
Rezervele de apă ale ţării au ajuns la un nivel critic. În Londra, faimoasele parcuri, de obicei verzi în această perioadă a anului, arată mai degrabă ca un deşert.
”Au fost doar 47 de milimetri de ploaie pe întreg teritoriul Marii Britanii, în medie, aceasta fiind cea mai secetoasă perioadă din ultimii 50 de ani. E cea mai secetoasă primă jumătate de vară pe care am avut-o”, spune meteorologul Alex Deakin.
Canicula a provocat şi o invazie de alge toxice pe lacurile şi râurile din Marea Britanie, iar experţii spun că cei care intră în contact cu plantele acvatice se pot îmbolnăvi. imagini cu rauri verzi de pe
În Japonia, cel puţin 30 de persoane şi-au pierdut viaţa din cauza caniculei. Localnicii caută acum soluţii. tehnologice pentru a se răcori.