"El Nino" ajunge în România. Cum va fi vremea în următoarele luni: Guvernul a fost deja avertizat
Ce se întâmplă acum la noi în ţară şi nu numai este doar începutul. Avertismentul vine de la cel mai înalt nivel al Organizaţiei Meteorologice Mondiale.
De Redactia Observator la 05.07.2023, 17:27Fenomenul El Nino a început deja să-şi facă simţită prezenţa la nivel mondial, iar România nu va fi ocolită. Asta înseamnă că urmează câteva luni cu temperaturi record, dar şi cu furtuni puternice, secetă severă și incendii de vegetație. El Nino apare la intervale de 2-7 ani, mai spun specialiştii care au transmis Guvernelor să fie pregătite pentru ce urmează.
3 iulie 2023, cea mai călduroasă zi din istoria măsurătorilor meteorologice
Luni, 3 iulie 2023, a fost cea mai călduroasă zi înregistrată vreodată de meteorologi la nivel global, potrivit datelor transmise de Centrul Naţional din Statele Unite pentru Previziuni de Mediu, informează Reuters. Luni, temperatura medie globală a fost de 17,01 grade Celsius, depăşind precedentul record din august 2016, care era de 16,9 grade Celsius, într-o perioadă în care mai multe valuri de căldură s-au produs în mai multe regiuni ale lumii.
Sudul Statelor Unite suferă de câteva săptămâni din cauza unui dom de căldură intensă. În China, un val de căldură persistentă continuă să se manifeste, cu temperaturi în jurul valorii de 35 de grade Celsius. În Africa de Nord au fost înregistrate temperaturi apropiate de pragul de 50 de grade Celsius.
- Aprovizionarea mondială cu zahăr și orez va avea de suferit din cauza secetei care a lovit o țară din Asia
- El Nino a dus prețul cafelei robusta la un nivel record. Fenemenul meteo dă peste cap tranzacțiile de pe piețele...
- Fenomenul El Nino a început cu două luni mai devreme. Meteorologii avertizează că următorii patru ani vor fi cei...
Chiar şi în Antarctica, unde este iarnă în prezent, au fost înregistrate temperaturi anormal de ridicate. Baza ucraineană de cercetări ştiinţifice Vernadsky, amplasată în Argentine Islands din largul continentului acoperit de gheaţă, a înregistrat un nou record de temperatură pentru luna iulie: +8,7 grade Celsius.
"Aceasta nu este o piatră de hotar pe care ar trebui să o celebrăm", a declarat Friederike Otto, specialistă în climatologie la Institutul Grantham pentru Schimbări Climatice şi de Mediu din cadrul universităţii britanice Imperial College London. "Este o sentinţă la moarte pentru oameni şi pentru ecosisteme", a adăugat ea. Potrivit oamenilor de ştiinţă, schimbările climatice, în combinaţie cu apariţia fenomenului meteorologic El Nino, sunt vinovate pentru aceste temperaturi record.
"Din păcate, va fi doar primul dintr-o serie de noi recorduri în acest an, pe măsură ce creşterile de emisii de dioxid de carbon şi de gaze cu efect de seră, alături de intensificarea evenimentului El Nino, împing temperaturile spre noi recorduri", a declarat Zeke Hausfather, cercetător la institutul de climatologie Berkeley Earth.