Antena Meniu Search
x
LIVE

Video Fenomenul El Nino a început cu două luni mai devreme. Meteorologii avertizează că următorii patru ani vor fi cei mai călduroşi din istoria planetei

Meteorologii americani anunţă că fenomenul El Nino, asociat cu creşterea la nivel global a temperaturilor, s-a format anul acesta cu două luni mai devreme. Asta înseamnă că - pe termen scurt- vom avea parte de valuri de căldură tot mai pronunţate. Iar aceeaşi tendinţă se va păstra şi în următorii patru ani, care vor fi cei mai călduroşi din istoria planetei.

De Redactia Observator la 09.06.2023, 14:26
Vezi și

Creşte, de asemenea, şi riscul de ploi abundente, în timp ce alte regiuni vor avea parte de perioade lungi de secetă. El Nino are loc la intervale de doi până la şapte ani timp în care, apa Oceanului Pacific, în dreptul Americii de Sud se încălzeşte extrem de mult. El Nino urmează altui fenomen meteo, La Nina, care a adus o scădere a temperaturilor în ultimii trei ani. 

Temperatura medie globală, cu 1,2 grade Celsius mai mare decât în perioada pre-industrială

Oamenii de ştiinţă care au participat la programul european Copernicus au publicat recent un raport ce a analizat extremele climatice înregistrate la nivel global în 2022 - care a ocupat locul al cincilea în clasamentul celor mai călduroşi ani din istoria înregistrărilor meteorologice. Europa s-a confruntat în 2022 cu cea mai caldă vară din istoria măsurătorilor meteorologice, în timp ce precipitaţii severe, alimentate de schimbările climatice, au cauzat inundaţii devastatoare în Pakistan, iar în luna februarie nivelurile gheţurilor din Antarctica au scăzut până la cel mai mic nivel al lor.

Temperatura medie globală este de acum cu 1,2 grade Celsius mai mare decât în perioada pre-industrială, au precizat specialiştii din programul european Copernicus. Deşi cei mai mulţi dintre poluatorii majori din lume şi-au luat angajamentul de a-şi reduce emisiile nete până la nivelul zero, emisiile globale de CO-2 au continuat să crească în 2022. 

Secretarul general al ONU, mesaj tranșant la reuniunea pentru climă: "Omenirea are de ales: cooperează sau piere"

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat, la sfârșitul anului trecut, că toate ţările trebuie să aleagă: ori colaborează pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon, ori condamnă generaţiile viitoare la o catastrofă climatică. Prin discursul său de la reuniunea pentru climă COP27 din staţiunea egipteană Sharm el-Sheikh, Guterres a dorit să transmită o urgenţă înaintea celor două săptămâni de dezbateri privind modalităţile de evitare a celor mai grave efecte ale schimbării climei, cu toate că guvernele sunt preocupate mai ales de războiul din Ucraina, de inflaţia în creştere şi de criza energetică. "Omenirea are de ales: cooperează sau piere", a spus secretarul general. După el urmau la cuvânt lideri ai mai multor ţări, din Regatul Unit până în Arabia Saudită. Guterres a cerut un pact între statele cele mai bogate şi cele mai sărace pentru accelerarea tranziţiei de la combustibilii fosili şi accelerarea finanţării pentru reducerea emisiilor, în timp ce unele efecte ale încălzirii globale s-au produs deja.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Vremea » Fenomenul El Nino a început cu două luni mai devreme. Meteorologii avertizează că următorii patru ani vor fi cei mai călduroşi din istoria planetei