Fenomen meteo extrem în România. Sunt zone unde nu a mai plouat de două luni
Administraţia Naţională de Meteorologie trage un semnal de alarmă cu privire la menţinerea fenomenului de secetă pentru mai multe regiuni din ţară. Cele mai afectate zone de lipsa ploilor sunt Moldova, nord-estul Munteniei, nordul Dobrogei.
De Oscar Stanciu la 19.11.2021, 12:12Sunt regiuni unde nu a mai plouat de aproape 2 luni de zile, iar efectele negative în efectuarea lucrărilor de toamnă sunt vizibile.
Moldova, nord-estul Munteniei, nordul Dobrogei, zonele cele mai afectate de secetă
Comunicatul Administraţia Naţională de Meteorologie:
- Vremea 22 noiembrie - 20 decembrie 2021. Lapoviţă şi ninsori la munte, atmosferă de toamnă în restul țării
- Cele mai mari metropole din lume riscă să se scufunde în următorii 30 de ani. România se confruntă cu seceta
- Criza schimbărilor climatice: În ultimii 50 de ani s-au produs de cinci ori mai multe dezastre și au murit două...
La data de 19 Noiembrie 2021, rezerva de apă pe profilul de sol 0-50 cm, în cultura grâului de toamnă, prezintă valori satisfăcătoare, apropiate de optim și izolat optime, în Oltenia, Banat și Maramureș, cea mai mare parte a Crișanei, Transilvaniei, Munteniei și Dobrogei. Conținutul de umiditate din sol se situează în limite scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică și extremă), în Moldova, local nordul, nord-estul și nord-vestul Munteniei, izolat estul și centrul Transilvaniei, vestul Crișanei, centrul Dobrogei.
Afectată de seceta extremă este şi ţara vecină, Republica Moldova. Pe termen lung în lipsa unei strategii cu eventuale sisteme de irigaţie sau producerea de precipitaţii artificiale, combaterea secetei va fi va fi extrem de greu de gestionat. Seceta reprezintă un fenomen meteorologic extrem, caracterizat prin faptul că o anumită regiune suferă din cauza lipsei necesarului de apă. Fenomenul se instalează ca urmare a frecvenţei reduse a precipiţaţiilor dintr-o anumită regiune. Deficitul de apă din sol are un efect negativ asupra agriculturii, cauzând o scădere a producţiei recoltelor dar şi o degradare progresivă a solurilor.
Seceta poate fi clasificată ca:
- Meteorologică, atunci când persistă o perioadă mai lungă de timp lipsa completă a precipitațiilor sau când precipitațiile cad în cantități foarte mici.
- Agricolă, când există o cantitate insuficientă de apă necesară agriculturii (provenită din precipitații sau ape freatice).
- Hidrogeologică când scade substanțial nivelul pânzei de ape freatice (rezervorul de apă subterană), nivelul apelor curgătoare și al celor stătătoare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰
Stiri Sportive Citește și