Ignoră medicii şi ies pe stradă la peste 40 de grade. "Am mers la Sf. Antonie. Îl am pe Dumnezeu cu mine şi nu are ce să mi se întâmple rău"
A zecea zi de caniculă în Bucureşti a adus temperaturi de foc. 40 de grade celsius la umbră. În mijlocul oraşului, printre betoane, a fost greu de respirat, dar în trenuri şi tramvaie fără aer condiţionat, oamenii au simţit că rămân fără aer. În toiul caniculei, unii au ieşit din casă de nevoie, la serviciu sau la medic altii.
De Andreea Milea la 18.07.2023, 19:40De zece zile, Capitala fierbe la 40 de grade Celsius. Astăzi abia dacă a bătut vântul, iar micile adieri au fost fierbinţi. În ciuda avertizărilor de caniculă, oamenii au ieşit din casă cu diferite motive. "Am fost la Sf. Antonie pentru că este marţi. Riscaţi să vi se facă rău la ora aceasta. Stiu, mamă, dar îl am pe Dumnezeu cu mine si nu are ce să mi se intample rău", spune o femeie. "La serviciu bineînteles, altfel nu as fi plecat pentru nimic in lume nu as fi plecat", spune o alta.
Pe străzile Capitalei rişti să mori de sete. Dacă rămâi fără apă, greu găseşti o cişmea
Şi totuşi, mulţi au plecat. Tramvaiele au fost pline. "Vă spun sincer că e foc. E foarte cald. E aer inchis. Nu se poate respira. Pur si simplu e infernal", spune un călător. "Sa evitam expunerea la soare intre orele 11 si 18. Pe timpul zilei apar starile de somnolenta, pe timpul nopti apar insomniile vorbim de afectare in special a persoanelor peste 65 de ani, dar si a copiilor sub doi ani", a declarat Nicolae Georgescu, medic de familie.
Pe străzile Capitalei rişti să mori de sete. Dacă rămâi fără apă, greu găseşti o cişmea. În total în Capitală sunt 103 cişmele dintre care jumătate sunt pe străzile oraşului. Deşi în zilele de caniculă sunt la mare căutare trebuie să ai noroc să găseşti una şi să fie şi funcţională. Unele restaurante oferă apă gratuit pe caniculă. De la căldură şi trenurile au avut probleme. Motorul unei garnituri care mergea de la Piteşti la Bucureşti s-a stricat, aşa că a întârziat cu orele. Un chin pentru pasageri, în vagoanele fără aer condiţionat.
În vreme ce unii fac saună la serviciu, cei care lucrează la fabricile de gheaţă râd de caniculă. Fabrica de lângă Ploieşti produce 10-12 tone de gheaţă pe zi. "Se lucrează non-stop, la foc continuu, 24 de ore din 24. Pe zi ne pleacă undeva la 4-5 TIR-uri a câte 12 tone de gheaţă prin toată ţara", a declarat Mihai Radu, reprezentant gheţărie. Meteorologii ne avertizează că nu scăpăm de căldură toată luna - va trebui să îndurăm temperaturi de până la 36 de grade celsius la umbră.