Nori spectaculoşi, cu aspect de OZN, pe cerul României. Unde au fost văzuți și cum se formează
Formaţiuni noroase extrem de rare, care creează o iluzie optică şi îi face pe privitori să creadă că se uită la un Obiect Zburător Neindentificat (OZN), au putut fi admirate, în ultimele ore, pe cerul din Câmpulung Muscel sau Câmpina, dar şi în Slovacia. La formarea acestor nori lenticulari contribuie trei factori - aerul umed, vântul şi prezenţa în apropiere a unui masiv muntos.
De Redactia Observator la 18.12.2023, 13:49- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Norii lenticulari sunt de altitudine medie, grupați în bancuri, pături, grămezi sau șiruri de culoare albă sau gri. Au o înălţime de maximum 200 de metri şi nu dau precipitații şi apar atunci când un curent de aer rece întâlnește fie o formă de relief, fie un aer mai cald în ridicare. Astfel de formaţiuni noroase, extrem de spectaculoase, au putut fi admirate, în ultimele ore, pe cerul din Câmpulung Muscel sau Câmpina, dar şi în Slovacia.
Iar imaginile postate de internauţi pe social media vorbesc de la sine.
Ce sunt norii lenticulari
Acest tip de nor cu aspect de "OZN" sau a unei farfurii zburătoare se formează în apropierea zonelor montane. Formarea depinde de condițiile atmosferice, cum ar fi vântul, presiunea atmosferică, umiditatea și temperatura. Astfel, iau forma unor lentile convergente din aerul umed care s-a condensat deasupra sau în apropierea unui munte. Norii sunt cunoscuți sub denumirea științifică de altocumulus lenticularis și sunt modelați de vântul puternic din zona respectivă.