Orașele europene în care temperatura a depășit 40 de grade Celsius. Valurile de căldură vor primi nume, la fel ca uraganele
Valul de căldură extremă continuă să facă prăpăd în Europa. În mai multe ţări, pompierii duc lupte disperate cu incendiile de vegetaţie. Meteorologii avertizează că temperatura se va situa cu 14, până la 16 grade Celsius peste nivelul mediu al acestei perioade. Iar timp de 10 zile, pe continent nu va ploua aproape deloc. În viitor, valurile de caniculă ar putea să primească nume, asemenea uraganelor, deoarece se dovedesc aproape la fel de periculoase.
De Redactia Observator la 15.07.2022, 09:04În Portugalia, peste 3000 de pompieri se luptă cu incendiile de vegetaţie. Cele mai multe sunt provocate de temperaturile extreme care au depăşit, pe alocuri, 44 de grade Celsius. În ajutorul lor au sărit numeroşi localnici, care se străduiesc să-şi apere casele ameninţate de flăcări. Un reporter plecat să relateze despre incendii s-a văzut pur şi simplu încercuit de foc şi fum, pe şosea.
Reporter: Este o situaţie la care nu mă aşteptam când am început să filmez! Încă 750 de metri, şi mai mult foc, flăcări de o parte şi de alta! tăiat, că pe urmă a ieşit din foc.
Jurnalistul a reuşit să scape din infern. Incendiile au făcut şi victime: patru oameni au fost răniţi şi sunt internaţi în stare gravă.
Asediat de flăcări este şi departamentul Gironde, din sudul Franţei. Vegetaţia de pe mai bine de 5300 de hectare a fost mistuită de două uriaşe incendii, pe care pompierii nu au reuşit încă să le stăpânească. Numărul persoanelor evacuate a ajuns la 10.000, după ce locuitorii unui sat, ca şi turiştii care-şi instalaseră corturile în zonă, au fost nevoiţi să se refugieze din calea focului.
Şi în Croaţia, pompierii au luptat mai bine de 20 de ore pentru a ţine în frâu flăcările care se apropiau de o staţiune de pe litoralul Mării Adriatice.
Pompieri: Aici este ultima linie de apărare pentru salvarea oraşului Vodice. Până acum, am reuşit, dar ce se va întâmpla mai târziu nu putem şti.
Valurile de căldură ar puea primi nume
Focul este necruţător şi în Spania, Grecia, Turcia şi chiar în Ungaria, unde o persoană a murit într-un incendiu de pădure. Iar acolo unde nu sunt incendii, domnesc canicula şi seceta. Ministrul italian al agriculturii a avertizat că o treime din recolta agricolă a ţării este în pericol, din cauza lipsei de apă. Marele fluviu Pad, cu un rol esenţial în irigaţii şi transport, aproape a secat, iar la Milano temperatura a atins 42 de grade.
În alt mare oraş european, Sevilla, mercurul a urcat şi mai mult în termometre, până la 46 de grade. Căldura este invizibilă, tăcută, şi ucide lent, fără ca oamenii să-şi dea seama.
Aici va fi lansat un proiect pilot prin care valurile de căldură vor primi nume, la fel ca uraganele, şi vor fi clasificate în categorii. Scopul este de a atrage atenţia publicului şi de a-l îndemna la măsuri de protecţie, deoarece canicula poate ucide.