România e sub un blocaj atmosferic cu aer saharian. Meteorologii explică motivul căldurii neobişnuite din octombrie
România traversează cea mai secetoasă toamnă din ultimii 60 de ani. Recolta poate fi compromisă. Utilajele agricole se rup în pământul tare ca piatra. De două săptămâni, ne aflăm sub un blocaj atmosferic.
De Redactia Observator la 15.10.2018, 20:16România traversează cea mai secetoasă toamnă din ultimii 60 de ani. Recolta poate fi compromisă. Utilajele agricole se rup în pământul tare ca piatra. De două săptămâni, ne aflăm sub un blocaj atmosferic. Aerul uscat şi cald din nordul Africii a rămas deasupra României, în timp ce restul continentului e lovit de furtuni şi inundaţii.
România înregistrează cea mai uscată lună octombrie din ultimii 60 de ani. Cele mai afectate regiuni sunt Muntenia, Oltenia, sudul Moldovei, Dobrogea şi sudul Transilvaniei, adică exact zonele unde sunt şi cele mai mari suprafeţe agricole ale ţării. Aici şi râurile au scăzut sub debitele normale.
Fenomenul s-a acutizat în ultimele două săptămâni, când deasupra României şi a Europei de sud-est s-a instalat un blocaj atmosferic. Aerul uscat şi cald din nordul Africii a rămas deasupra ţării noastre, în timp ce ploile sunt blocate în vestul continentului şi în zona Mării Mediterane.
E un fenomen invers celui pe care l-am trăit iunie şi iulie, cele mai ploioase luni din ultima jumătate de secol. Atunci, furtunile şi aerul rece au staţionat deasupra ţării, tot în urma unui blocaj atmosferic.
GABRIELA BĂNCILĂ, meteorolog: "Estimările pe urmatoarele 4 săptămâni nu indică cel putin in prima saptamana o tendinta excedentară a precipitaţiilor."
A fost soare ca de vară şi în prima zi din această săptămână. Temperaturile sunt mai mari cu 10 grade faţă de media normală pentru această perioadă. Ajung şi la 26 de grade Celsius.
Până la mijlocul lui octombrie, România a traversat, practic, două luni de secetă severă. Primele semne au apărut încă din august, iar fenomenul s-a accentuat în septembrie.
GABRIELA BĂNCILĂ, meteorolog: "Această lună septembrie a venit cu cantităţi de precipitaţii deficitare la nivelul intregii ţări, motiv pentru care vorbim despre un deficit de apă în sol, în toate regiunile ţării."
Seceta a crăpat pământul şi, în multe zone din ţară, a distrus recolta de toamnă. Câmpul este atât de tare încât tractoarele nu pot ara niciun metru de teren agricol. În sol există un deficit de apă de până la 80 de litri pe metrul pătrat.
În acest timp, în Franţa e cod roşu, iar vremea rea a făcut deja 6 victime. Pentru prima oară în ultimii o sută de ani, Portugalia este lovită de uragan, iar în Marea Britanie şi Spania sunt ploi torenţiale şi furtuni.