România, între furtuni violente şi coduri de caniculă. În unele zone s-au înregistrat 57 de grade la nivelul asfaltului
România trece prin apă şi foc. După furtuni violente şi ploi, un val de caniculă va lovi ţara. În unele zone din ţară s-a dat chiar şi Ro-Alert, ca oamenii să nu iasă din case. Şi ne aşteaptă multe alte zile la fel. Meteorologii spun că e neobişnuit ca astfel de temperaturi să fie în iunie.
De Redactia Observator la 23.06.2021, 20:21După furtuni, ne loveşte canicula. Mâine şi poimâine, ţara se colorează în roşu, portocaliu şi galben. Un val de aer fierbinte din Africa ajunge la noi prin vestul ţării, unde va fi cald ca-n Sahara. Temperaturile vor ajunge la 41 de grade Celsius. La umbră. Azi, cele 37 de grade înregistrate în Timişoara au fost suficiente ca să topească 4 kilograme de gheaţă în mai puţin de o oră.
Silvia Barbu, director centru meteo regional Banat Crisana: Pentru luna iunie la Timişoara, maxima absolută s-a înregistrat în 1938 şi a fost de 38.4 grade Celsius.
De la începutul lunii, vestul ţării pare că a trecut prin mai multe anotimpuri, fiecare cu propria temperatură. Cu o zi înainte să intre sub umbrela codului roşu, Arad se topeşte deja. Camerele de termoviziune arată la nivelul asfaltului 57 de grade Celsius. La fel de fierbinţi sunt toboganele şi băncile.
''Ard toboganele sub orice critică şi copilului ce să-i spunem: n-ai voie pe tobogan.''
''Stăm 10 minute afară, intrăm înăuntru.''
''Asfaltul, în momentul de faţă, are 50 de grade. Iarba la soare, 36. Iarba la umbră, 27.''
Vremea de la o zi la alta, la extreme
Pentru prima dată, a fost emis un mesaj Ro-Alert de caniculă. În Satu Mare, oamenii au fost avertizaţi prin SMS să evite deplasările. Iar oamenii au scos umbrela de ploaie să se apere de soare şi au căutat răcoarea cişmelelor.
Codul roşu de caniculă este neobişnuit pentru iunie. O lună în care maxima absolută a fost de 42 grade Celsius, în anul 1928, la Oraviţa. De cele mai multe ori, astfel de temperaturi erau înregistrate în august. Iar dacă în vest oamenii se topesc de cald, alte zone din ţară încă se confruntă cu furtuni. În Medgidia, o femeie a fost luată de viitură, chiar în mijlocul oraşului. N-a reuşit să se ridice singură din apă, aşa că au ajutat-o cei din jur.
Într-o localitate din Suceava, o viitură a trecut prin mijlocul unei magazii. În Slănic Prahova, apa ajuns la nivelul ferestrelor. Înaintea ploii, în Bucureşti, a fost furtună de fulgere pe cer. Valul de aer fierbinte este împins încet-încet, astfel că de sâmbătă, vremea va deveni instabilă în vestul ţării şi caniculară în sud şi în est.