Vreme la extreme în Bucureşti: de la temperaturi de aproape 40 de grade, la ploaie torenţială, vânt şi grindină. Două mesaje RO-Alert emise succesiv
Primul cod de caniculă din această vară a adus temperaturi resimţite de aproape 40 de grade, dar şi furtuni cu gheaţă apărute din senin. În Capitală, pentru prima dată, autoritățile au emis succesiv două mesaje RO-Alert de vijelie, grindină și vânt puternic. Oraşul a fost paralizat după ce a plouat într-o oră cât pentru două săptămâni. De mâine, jumătate din ţară intră sub coduri galbene şi portocalii de temperaturi extreme, dar meteorologii se aşteaptă la alte furtuni violente.
De Redactia Observator la 08.06.2024, 19:13După o jumătate de zi cu temeperaturi resimţite de 40 de grade în Capitală, vremea s-a schimbat brusc. A fost rupere de nori, cu vânt, ploaie torenţială şi grindină. Pregătiţi pentru primul cod de caniculă din această vară oamenii au fost suprinşi de furtună şi s au adăpostit care pe unde au putut. Autorităţile au emis avertizare Ro-Alert de vreme extremă. Primul mesaj a venit la ora 16. Când părea că ploaia se va opri, a venit a doua alarmă, nici o oră mai târziu. Oamenii erau sfătuiţi să evite deplasările si sa rămână la adăpost până la ora 18.
Este un tip de vreme cu care trebuie să ne obişnuim, spun meteorologii
"În zona nordică a Capitalei s-au acumulat deja 30 de litri pe metru pătrat. Cu siguranţă vom mai vorbi de astfel de fenomene şi în zilele următoare", a declarat Elena Mateescu, director ANM. Specialiştii spun că în nicio o oră a plouat cât pentru două săptămâni. Ca la fiecare ploaie puternică, anumite cartiere s au blocat. Mai multe străzi şi case au fost inundate în nordul Bucureştiului. Mai multe maşini au fost avariate de copaci căzuţi. Furtuna a pus la pământ şi stâlpi şi cabluri electrice. Pe şoseaua Siseşti, călătorii din autobuze s-au trezit în mijlocul apelor. Şi în zona Pipera pe străzi a fost apă din trotuar in trotuar.
Unii au căutat refugiul în magazine, dar nici aici nu au scăpat de vijelie. Probleme au fost şi pe DN1 şi în multe localităţi din Ilfov unde a plouat cu gheaţă. Codurile de vreme extremă s-au ţinut lanţ şi în alte zone din ţară. Localitatea Poduri, din Bacău, aflată sub cod portocaliu, a fost lovită de piatră. Străzile s-au acoperit cu un covor gros de gheaţă. La fel a fost şi în Suceava. În Sasca Mare, dar şi în Voroneţ oamenii au fost nevoiţi să fugă din calea grindinei.
- Cod roşu de ploi torenţiale, vijelii şi grindină într-un judeţ din România. Avertizarea ANM
- Alertă de vreme rea. Descărcări electrice, averse, vijelii şi grindină în două regiuni din ţară. Cum va fi...
- Cod portocaliu şi galben de caniculă în jumătate de ţară. ANM anunţă câteva zile cu temperaturi de până la...
Iar în Neamţ, o familie cu doi coopii a fost surprinsă de ploile torenţiale în drumeţie în zona Cascadei Duruitoarea. Oamenii au chemat în ajutor salvamontiştii, pentru că unul din copil de nici un an risca să facă hipotermie. Vremea la extreme este provocată de o masă de aer fierbinte venită dinspre Africa, care se ciocneşte deasupra ţării noastre cu o masă de aer rece venită din centrul Europei. "Toată această situaţie o avem până joi. Avem şi caniculă, avem şi instabilitate atmosferică accentuată. De joi încolo pare că temperaturile încep să mai scadă", a declarat Mihai Huştiu, meteorolog.
Este un tip de vreme cu care trebuie să ne obişnuim, spun meteorologii. "Estimările ne-au spus deja că avem o probabilitate mare de a avea o vară mai caldă decât în mod obişnuit. Cu cât e valul de căldură mai puernic, cu atât aceste instabilităţi, aceste furtuni de vară sunt şi ele mai severe", a declarat Roxana Bojariu, climatolog. Ce e mai rău abia urmează, spun meteorologii. De mâine intră în vigoare codul portocaliu de caniculă pentru 12 judeţe din sudul ţării.