Vremea 13 septembrie - 11 octombrie 2021. Meteorologii anunță temperaturi de 30 de grade Celsius la umbră
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni, intervalul 13 septembrie - 11 octombrie 2021. Potrivit specialiştilor, mijlocul primei luni de toamnă aduce temperaturi de vară. O răcire este anunțată pentru perioada 18 - 20 septembrie, în majoritatea zonelor țării.
De Veronica Micu la 10.09.2021, 09:48Meteorologii ANM au emis, vineri, prognoza pe următoarele patru săptămâni.
Potrivit specialiștilor, temperaturile vor înregistra o creștere până pe 18 septembrie, după care vremea se va răci brusc. După 27 septembrie, valorile medii vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, în toată țara, apoi urmează o nouă răcire.
"O masă de aer mai cald aduce în ţara noastră temperaturi în creştere în majoritatea zonelor. În acest weekend, dar şi pe parcursul săptămânii viitoare, cele mai ridicate valori termice se vor atinge în Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea continentală şi în sudul Moldovei. Astfel, regimul termic va fi cuprins între 22 şi 32 de grade. Temperaturile minime se vor situa între 5 şi 19 grade, cu cele mai scăzute valori în estul Transilvaniei. Mai ales noaptea, pe spaţii mici, vor fi condiţii de ceaţã", a explicat Oscar Stanciu, redactor meteo Observator.
Vremea 13 - 20 septembrie 2021
- Vremea 10 septembrie 2021. Meteorologii români anunță o vreme frumoasă în toată țara
- Ploi şi furtuni, anunţate în Grecia. Avertisment pentru turiştii români: vremea capricioasă le-ar putea strica...
- Prognoza meteo 6 -19 septembrie. În weekend revin temperaturile de vară, iar după 15 septembrie sunt așteptate...
Valorile termice vor fi ușor mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în regiunile sud-vestice.
Regimul pluviometric va fi local excedentar în regiunile nordice, dar și ușor deficitar în cele sud-vestice și sud-estice, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.
Prognoza meteo 20 - 27 septembrie 2021
Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai coborâte decât cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile, dar cu o abatere termică negativă mai pronunțată în cele nord-estice.
Cantitățile de precipitații se vor situa în jurul celor normale pentru această săptămână, la nivelul întregii țări.
Vremea 27 septembrie - 4 octombrie 2021
Temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric va avea o tendință spre deficit, în cea mai mare parte a țării.
Prognoza meteo 4 - 11 octombrie 2021
Mediile valorilor termice se vor situa ușor sub cele specifice acestei săptămâni, în toate regiunile. Cantitățile de precipitații estimate pentru această perioadă se vor situa în limitele climatologice ale intervalului, la nivelul întregii țări.
Vara lui 2021, cea mai fierbinte înregistrată în Europa până acum
Datele din sistemul Copernicus Climate Change Service al Uniunii Europene anunță faptul că în 2021, în Europa s-a înregistrat cea mai fierbinte vară. Astfel, media temperaturii la suprafaţa solului din iunie-august s-a situat cu aproape 1 grad Celsius peste media din 1991-2020, devenind astfel cea mai călduroasă din acest set de date. În cele mai călduroase veri anterioare, din 2010 şi 2018, media temperaturii a fost cu 0,1 grade Celsius mai scăzută.
Înregistrările Copernicus datează din 1950, însă sunt supuse unor verificări încrucişate cu alte seturi de date care datează de la jumătatea secolului al XIX-lea. Serviciul a precizat într-un comunicat că, la nivel global, luna august 2021 a fost, împreună cu august 2017, cea de-a treia cea mai călduroasă înregistrată, cu puţin peste 0,3 grade Celsius mai "fierbinte" decât media din 1991-2020. În Europa, august 2021 a fost aproape de media din 1991-2020, însă a prezentat condiţii contrastante pe întregul continent. Acestea au inclus temperaturi maxime record în ţările mediteraneene, valori mai ridicate decât media în est şi, în general, temperaturi sub medie în nord.