Vremea 20 ianuarie 2022. Se încălzește în centrul, sudul şi estul ţării | Temperaturi maxime de 10 grade în Oltenia
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza meteo pentru ziua de joi, 19 ianuarie 2022.
De Redactia Observator la 19.01.2022, 16:22În noaptea de miercuri spre joi vremea va fi rece, geroasă în cea mai mare parte a Transilvaniei şi local în zona deluroasã din restul teritoriului. Astfel, temperaturile minime se vor situa între -17 grade în estul Transilvaniei şi -2 grade pe litoral. Cerul va fi variabil în nordul şi nord-estul ţării şi mai mult senin în restul teritoriului. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificãri pe crestele Carpaţilor Orientali, unde la rafală se vor depãşi viteze de 70...80 km/h. Pe arii restrânse în zonele joase de relief se va forma ceaţă.
Cum va fi vremea joi, pe 20 ianuarie 2022
Vremea se va încãlzi semnificativ în centrul, sudul şi estul ţării, dar nu va avea variaţii termice semnificative în restul teritoriului. Temperaturile maxime vor fi de la -2 grade în Maramureş, până la 10 grade în Oltenia şi sud-vestul Munteniei, iar cele minime vor fi cuprinse în general între -8 şi 2 grade. Cerul se va înnora treptat, pe parcursul zilei în jumătatea de nord-vest a teritoriului, apoi şi în celelalte regiuni. Temporar vor fi precipitaţii mai ales sub formã de ninsoare în Banat, Crişana, Maramureş, Transilvania, nordul Moldovei şi izolat, mixte, în rest. Vor fi condiţii de polei, cu probabilitate mai ridicată în vest. La munte va ninge, iar la altitudini mari vântul va avea intensificări, cu rafale de peste 80...90 km/h, zăpada va fi viscolitã, iar vizibilitatea scăzută. Intensificări temporare ale vântului vor fi local şi în zonele joase de relief, unde rafalele vor fi în general de 45...55 km/h, iar în nord-vest, nord şi centru, trecător ninsoarea va fi viscolită.
Prognoza meteo București
Vremea se va încălzi şi va deveni mai caldă decât în mod obişnuit la aceastã dată. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 8 grade, iar cea minimã va fi de -1...1 grad. Cerul va fi mai mult senin până spre orele serii, apoi se va înnora treptat, dar condiţiile de precipitaţii vor fi reduse. Vântul va sufla moderat, temporar cu uşoare intensificări, care la rafală vor atinge viteze în general de 40...45 km/h.
Vremea la munte
Cerul va fi temporar noros şi va ninge, iar la altitudini mari vântul va avea intensificãri, cu rafale de peste 80...90 km/h, zãpada va fi viscolitã, iar vizibilitatea scãzutã. Valorile de temperaturã nu vor avea variaţii semnificative faţã de intervalul precedent.
ANM: Cum va fi vremea în Europa
În partea vestică a Rusiei și în regiunile adiacente Marii Adriatice, la fel în vestul și în estul Peninsulei Scandinavice, în țările baltice, în zona centrală a Franței și în preajma Munților Alpi va predomina aspectul închis al vremii. În restul continentului vremea va fi în general frumoasă, în condițiile cerului mai mult sau complet senin din Regatul Unit, țările iberice, Suedia, Grecia, Serbia, Macedonia de Nord, Bulgaria și sud-estul României. Totodată, majoritatea precipitațiilor se vor observa în regiunile nord-vestice, nord-estice și central-estice (inclusiv în spațiul carpatic) și vor fi sub formă de ninsoare. În unele locuri se va depune strat semnificativ de zăpadă, la această situație fiind expuse Norvegia, sud-estul Finlandei, nord-vestul Rusiei și probabil Croația, Muntenegru și extremitatea nordică a Serbiei. Regimul pluvial din restul Europei va fi reprezentat în principal de lapoviță și ploaie slabe și aglomerate în partea centrală și în cea sudică. Vânt puternic se va observa pe mările Baltică și a Nordului, intens pe timp îndelungat - pe ocean la vest de Norvegia, la vest de Rep. Irlanda, la nord-vest de Spania și în Golful Biscaya, în vestul Marii Negre și în sud-estul celei Mediterane, în Suedia, în vestul Rusiei, în Belarus și în Ucraina. Va fi și mai rece decât cu o zi înainte, această schimbare urmând a fi mai notabilă în vestul Europei.