Vremea 20 octombrie 2022. Se răcește în toată țara, în București temperaturile scad cu aproape 10 grade Celsius
Vremea în România. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza meteo pentru ziua de joi, 20 octombrie 2022.
De Redactia Observator la 19.10.2022, 15:52Vremea se va răci în toate regiunile, chiar accentuat în cele sud-estice. Cerul va fi variabil, mai mult senin noaptea, dar cu înnorări temporare în prima parte a zilei în centrul, estul și sud-estul țării, unde izolat vor fi condiții pentru ploi slabe, iar în Carpații Orientali și în Carpații Meridionali, în general la altitudini de peste 1500 m, trecător vor fi fulguieli sau lapoviță. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări pe parcursul zilei în Moldova, Dobrogea și estul Munteniei, precum și în zona montană înaltă, cu viteze în general de 50...55 km/h. Temperaturile maxime se vor încadra de la 9 grade în nordul Moldovei și estul Trasilvaniei și până spre 19...20 de grade în Oltenia și sud-vestul Munteniei, iar cele minime se vor situa în general între -4 și 6 grade. În zonele joase de relief, dimineața și noaptea vor fi condiții de ceață.
Prognoza meteo București
Vremea se va răci accentuat, astfel că valorile termice se vor situa ușor sub mediile multianuale. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare mai ales în prima parte a zilei, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va fi de 14...16 grade, iar cea minimă de 4...5 grade, ușor mai scăzută în zona periferică.
Vremea la munte
Vremea se va răci semnificativ. Cerul va fi variabil, mai mult senin noaptea, dar cu înnorări temporare în prima parte a zilei în Carpații Orientali și în Carpații Meridionali, unde izolat vor fi ploi slabe, iar în general la altitudini de peste 1500 m, trecător vor fi fulguieli sau lapoviță. Vântul va avea intensificări pe creste, în prima parte a intervalului, cu viteze în general de 50...55 km/h.
Cum va fi vremea în Europa
Aspect predominant închis și ploios va avea vremea din regiunile nord-vestice, vestice și sud-vestice ale continentului - din Rep. Irlanda, sudul Norvegiei, Danemarca și Țările De Jos până în sud-vestul Franței, Spania și Portugalia; de asemenea, în estul Europei - ori, în Rusia dincoace de Munții Ural. Astfel, ploi se vor semnala pe suprafețe mari în aproximativ jumătatea nord-vestică a continentului, mai însă fiind acele fenomene în regiunile din apropierea Oceanului Atlantic și Golfului Biscaya (de altfel, tot o zona oceanică); local va plouă în Rusia, în partea sud-estică a Bielorusiei și în cea estică a Ucrainei și a Marii Negre, iar izolat - în restul spațiului carpatic, în sud-estul Poloniei, în nord-vestul Germaniei și posibil în vestul Elveției și în nord-vestul montan al Italiei.
Ploi abundente se prefigurează în unele locuri din nord-vestul și din sud-vestul Franței, din nordul Spaniei și cel al Portugaliei, din nord-vestul Rusiei, din nord-estul Ucrainei și din estul Marii Negre; este posibil că sporadic în nord-vest ploile să fie însoțite de fenomene electrice. În restul Europei va fi mai frumos, în condițiile cerului senin din sud-estul balcano-elen și din sudul italic și cerului variabil din celelalte zone; totodată, desigur, regimul pluvial va fi foarte slab reprezentat de ploi ocazionale. Vânt intens până la puternic va fi tot în vestul oceanic - aproape de Anglia și de Franța -, iar la cote mai mici dar semnificative în plan local - în estul Finlandei, ori la vest de capătul nordic al lanțului Munților Ural.
Dintre diferențele de ordin termic față de ziua precedentă se va remarcă ușor răcirea posibil drastică din Belarus, Polonia, statele baltice, Slovacia și din partea estică a Germaniei, din Ucraina, Rep. Moldova și din nord-estul României; mai modest se va răci în restul țărilor central-estice și sud-estice (din Ungaria și Slovenia până în Serbia și Macedonia de Nord) și în cel al spațiului carpatic; această, pe când în estul Franței, în Elveția și în sudul Germaniei va fi cu puțin mai cald.