Antena Meniu Search
x

Când se schimbă antigelul?

Antigelul este unul dintre cele mai importante consumabile ale mașinii tale, care, împreună cu apa distilată, reprezintă lichidul de răcire al cărui scop este să mențină temperatura motorului constantă, indiferent de temperatura exterioară.

de Redactia Observator

la 14.03.2019, 13:55

- pexels.com

Antigelul este unul dintre cele mai importante consumabile ale mașinii tale, care, împreună cu apa distilată, reprezintă lichidul de răcire al cărui scop este să mențină temperatura motorului constantă, indiferent de temperatura exterioară.

Când vine vorba despre acest antigel, prima întrebare este când se face schimbul acestuia. Am pregătit pentru tine toate informațiile de care ai nevoie pentru a-ți păstra motorul mașinii în siguranță. Iată care sunt acestea.

Ce este antigelul?

Pentru ca mașina ta să funcționeze în cele mai bune condiții, indiferent de condițiile meteorologice, este indicat să folosești antigel, ca lichid de răcire al motorului. Acest lichid are rolul de a proteja motorul de îngheț sau supraîncălzire. Antigelul circulă între propulsor și radiator, cu scopul de a menține temperatura motorului constantă, în ciuda condițiilor externe. Totodată, trebuie să știi că există două tipuri de antigel: unul pe bază de glicol monoetilen și altul pe bază de glycol monopropilen. Pentru a afla care dintre acestea este cel potrivit pentru mașina ta este indicat să consulți manualul automobilului, unde producătorul a menționat aceste specificații. Antigelul ar trebui să protejeze motorul mașinii împotriva înghețului. Astfel că, în funcție de temperaturile de afară, trebuie să optezi pentru un lichid de răcire cu o concentrație mai mare de antigel, în perioadele mai friguroase, sau unul cu o concentrație mai scăzută de antigel pentru perioadele mai călduroase.

La ce temperatură fierbe sau îngheață antigelul?

Odată cu trecerea timpului, acest lichid își pierde proprietățile și poate cauza probleme serioase pentru mașina ta. Cu toate acestea, specialiștii recomandă schimbarea antigelului o dată la 3-4 ani. Poate fi indicat să diluezi antigelul cu apă distilată, în funcție de cerințele producătorului. Pentru a măsura punctul de îngheț al antigelului este recomandată utilizarea unui densimetru (care permite celui care îl folosește să calculeze densitatea pe litru a antigelului și să îi determine puritatea). Pe de altă parte, nu este indicat să măsori punctului de îngheț al antigelului în vasul de expansiune sau în timp ce motorul mașinii este pornit, pentru că poți suferi arsuri grave. În anumite concetrații, lichidul de răcire poate rezista până la temperaturi de -40 de grade Celsius. De asemenea, mecanicii sunt de părere că nu ar trebui să amesteci mărcile de antigel între ele, deoarece acest lucru poate avea efecte adverse asupra performanței mașinii. Dacă ești prea ocupat și ai uitat să schimbi antigelul vara, nu ar trebui să îți faci griji, deoarece utilizarea antigelului pe timpul sezonului estival protejează instalațiile de rugină, iar temperatura de fierbere este una mult mai ridicată decât a apei, datorită aditivilor pe care substanța îi conține.

Cât costă antigelul?

Costul lichidului de răcire este o dilema pentru cei mai mulți șoferi. Trebuie să știi că prețul acestuia depăsește rareori suma de 100 de lei. Astfel, nu trebuie să scoți prea mulți bani din buzunar, pentru a-ți proteja motorul de temperaturi extreme, indiferent de anotimpul de afară.

În concluzie, antigelul sau lichidul de răcire este un consumabil care trebuie schimbat la un anumite interval de timp. Pentru ca mașina ta să își păstreze performanțele sau chiar să eviți defecțiunile majore, este recomandat să apelezi la un service specializat pentru schimbul de antigel sau, de ce nu, poți apela la site-urile online care oferă astfel de produse. De exemplu, internetul vine în ajutorul tău și îți oferă o gamă impresionantă de piese auto pentru Audi, Fiat, Ford, Dacia, Opel sau orice altă marcă de mașină ai ales să conduci.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri Auto » Când se schimbă antigelul?