Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Situaţiile în care şoferii nu pot fi amendaţi pentru că nu poartă centura de siguranţă

Potrivit datelor statisticilor Poliţiei Rutiere, centura de siguranţă reprezintă, în continuare, un disconfort pentru şoferii din România, nefolosirea acesteia fiind cea mai des întâlnită contravenţie pentru care românii sunt amendaţi.

de Redactia Observator

la 26.07.2018 , 11:03

Situaţiile în care şoferii nu pot fi amendaţi pentru că nu poartă centura de siguranţă Situaţiile în care şoferii nu pot fi amendaţi pentru că nu poartă centura de siguranţă

Potrivit datelor statisticilor Poliţiei Rutiere, centura de siguranţă reprezintă, în continuare, un disconfort pentru şoferii din România, nefolosirea acesteia fiind cea mai des întâlnită contravenţie pentru care românii sunt amendaţi.

Legea spune că toate persoanele aflate într-o maşină sunt obligate să poarte centura de siguranţă, iar şoferul este obligat să le informeze cu privire la acest aspect.

Totuşi, în momentul în care sunt surprinşi de poliţiştii rutieri, fiecare persoană este amendată individual dacă nu poartă centura de siguranţă.

Articolul continuă după reclamă

Codul Rutier prevede totuşi anumite situaţii în care nu este obligatorie purtarea centurii de siguranţă.

Pe acelaşi subiect

Una dintre aceste situaţii se referă la instructorii auto, la şoferii care efectuează o manevră de mers înapoi, dar şi la taximetrişti.

Lista bolilor care îi scutesc pe şoferi de la purtarea centurii de siguranţă

Regulamentul de aplicare al Codului Rutier mai stabilește și alte categorii de persoane care sunt scutite de purtarea centurii de siguranță, și anume femeile care sunt, în mod evident, gravide sau șoferii și pasagerii care suferă de o boală care-i împiedică să poarte centura.

Lista bolilor pentru care anumite persoane sunt scutite de purtarea centurii de siguranță este stabilită prin Ordinul Ministerului Sănătății nr. 1.246/2007 privind aprobarea Listei bolilor pentru care se exceptează de la portul centurii de siguranţă ocupanţii unui autovehicul cu o capacitate mai mică de 3,5 tone şi a formularului Certificatului medical de scutire pe motiv medical grav, notează avocatnet.ro.

Lista bolilor care îi scutesc pe şoferi de la purtarea centurii de siguranţă:

- sindroame hemoragipare;

- sindroame tumorale abdominale (splenomegalie, organomegalie, adenopatii masive);

- leucemii acute şi cronice;

- mielom multiplu;

- limfoame maligne;

- ciroza hepatică şi cancerul hepatic cu ascită voluminoasă;

- status posttoracotomie şi sternotomie pentru diferite operaţii toracice, trei luni postoperator;

- by-pass extraanatomic axilo-femural;

- pace-maker cardiac recent montat;

- afecţiuni acute ale sânului;

- obezitate care împiedică închiderea centurii de siguranţă.

Pentru a nu fi sancționate de poliția rutieră, persoanele care suferă de aceste afecțiuni trebuie să demonstreze existența acestora cu ajutorul unui certificat medical în care să fie menţionată afecțiunea care contraindică purtarea centurii de siguranţă.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Vi se pare prea scumpă mobila românească?
Observator » Ştiri Auto » Situaţiile în care şoferii nu pot fi amendaţi pentru că nu poartă centura de siguranţă