Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Mai mulţi elevi depistaţi pozitiv cu meningită meningococică în Bucureşti

Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București anunţă că a testat 61 de elevi și 10 profesori ai liceului din Capitală unde frecventa cursurile tânăra care a decedat în urma unei meningite meningococice fulminante.

de Cristian Ionescu

la 24.04.2019 , 17:33

Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București anunţă că a testat 61 de elevi și 10 profesori ai liceului din Capitală unde frecventa cursurile tânăra care a decedat în urma unei meningite meningococice fulminante.

DSPMB informează că rezultatul a fost pozitiv pentru Neisseria meningitidis, în cazul unui elev.

Elevi depistaţi pozitiv cu meningită meningococică în Bucureşti, dar şi în ţară

Articolul continuă după reclamă

DSPMB precizează că în cazul elevului de la liceul din Capitală unde a murit tânăra de meningită, a fost depistat pozitiv la Neisseria meningitidis. Tulpina a fost izolată cu dificultate, ceea ce este caracteristic pentru tulpinile fără capacitate patogenă.

Elevul nu a fost în contact direct nemijlocit cu eleva decedată şi i s-a administrat tratamentul chimio-profilactic imediat, în doză unică. În urma comunicării rezultatelor analizelor de laborator privind starea de purtător clinic sănătos şi având în vedere contextul epidemiologic la data respectivă (tulpină virulentă), elevul a fost retestat cu exudat nazo-faringian şi i s-a administrat tratamentul necesar stării de purtător, tratament instituit de specialiştii Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș". După tratament se va repeta exudatul nazo-faringian.

Alţi elevi depistaţi pozitiv

În afara testelor efectuate de DSPMB, au solicitat testarea și alte persoane. Printre cei care s-au prezentat voluntar pentru testare sunt și doi elevi ai Liceului Gheorghe Lazăr care, în urma testelor efectuate la Spitalul Clinic "Dr. Victor Babeș", au fost depistați pozitiv - clinic sănătos. Cei doi tineri nu au facut parte dintre contacții direcți ai tinerei care a decedat (sunt elevi în altă clasă). Și în aceste cazuri, pe masură ce au fost depistate, în 23 și 24 aprilie, au fost recoltate probe de exudat nazo-faringian şi a fost administrat tratamentul stării de purtător.

Profilaxia cu antibiotic administrată la contacții direcți elimină eventuala stare de portaj. Portajul meningococului este o stare normală pentru 10-20% din populație, nu este responsabil de producerea bolii care apare cu o incidență în jur de 1 la 100.000 de persoane.

Un alt caz de infecție cu meningococ a fost confirmat în 22 aprilie 2019, în  județul Botoșani. În acest caz, pacienta se afla sub tratament și evoluția este bună.  

În cursul zilei de 23 aprilie 2019, autoritățile sanitare au confirmat al treilea caz de infecție cu meningocococ la o elevă din județul Vaslui. În acest caz, tânăra a dezvoltat o formă fulminantă a infecției, care a dus la deces.   

Cum se transmite meningita

Meningita meningococică se transmite pe cale aeriană, doar în urma unui contact apropiat cu persoana bolnavă sau purtătoare. Microorganismul nu supraviețuiește în mediu, fiind foarte sensibil la variațiile de temperatură și la uscăciune.

Anual, în țara noastră sunt diagnosticate câteva zeci de cazuri, dintre care circa 20%  se soldează cu decese, potrivit DSPMB.

Cristian Ionescu Like
Întrebarea zilei
Credeţi că autoritățile fac suficient pentru a preveni violențele dintre clanurile interlope din Capitală?
Observator » Evenimente » Mai mulţi elevi depistaţi pozitiv cu meningită meningococică în Bucureşti