Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video "O undă de şoc în mediul politic românesc". Presa internaţională, despre alegerile prezidenţiale din România

Rezultate parţiale provizorii alegeri prezidenţiale 2024. Alegerile prezidenţiale din România au ajuns şi în presa internaţională. Agenţia rusă Ria Novosti spune despre Călin Georgescu că susţine o alianţă cu Rusia. Politico a scris despre victoria neaşteptată a candidatului, în timp ce Reuters l-a numit pe independent un critic NATO. 

de Redactia Observator

la 25.11.2024 , 08:45

Viitorul României a fost punctat şi de marile agenţii de presă din întreaga lume. Ria Novosti, din Rusia, spune că premierul Ciolacu și candidatul aliniat Rusiei avansează în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Au scris inclusiv că Georgescu este susţinător al unei alianţe cu ruşii.

Le Parisien scrie că este o cursă strânsă, în care un candidat pro-rus i-a surprins pe toţi cu numărul de voturi obţinute. Jurnaliştii francezi spun că victoria i se datorează campaniei de pe Tik Tok, care a devenit virală şi au amintit şi de spusele lui că ar trebui oprit ajutorul pentru Ucraina. 

Inclusiv Politico a vorbit despre succesul neaşteptat al lui Călin Georgescu, despre care au spus că este un "ultranaţionalist". Reuters a vorbit despre un critic NATO care va ajunge să se confrunte în turul doi cu premierul Marcel Ciolacu. 

Vezi și

Presa internaţională, reacţii după rezultatul parţial al alegerilor din România

Pe acelaşi subiect

La rândul său, Associated Press l-a caracterizat pe Călin Georgescu drept "un populist de extremă dreapta, mai puţin cunoscut de public" care a reuşit să ia cele mai multe voturi. Mai mult, agenţia spune despre rezultat că este unul care a zguduit peisajul politic din România. 

"Un populist de extremă dreapta puţin cunoscut a trecut în frunte la alegerile prezidenţiale din România, arată datele electorale, şi se va confrunta probabil cu premierul de stânga Marcel Ciolacu în turul doi, peste două săptămâni, un rezultat care a cutremurat peisajul politic al ţării. Georgescu, 62 de ani, a candidat independent şi nu era foarte cunoscut. El a depăşit majoritatea sondajelor locale, provocând o undă de şoc în mediul politic românesc în timp ce urca în top", scrie AP.

France 24 notează că "un candidat pro-rus şi premierul se vor înfrunta în turul al doilea" al alegerilor prezidenţiale din România şi menţionează că Georgescu îşi datorează scorul campaniei virale de pe TikTok.

"Un candidat pro-rus a reuşit o surpriză în primul tur al alegerilor prezidenţiale din România. Duminică, 24 noiembrie, Călin Georgescu s-a clasat pe primul loc în primul tur al alegerilor prezidenţiale din România, devansându-l pe premierul proeuropean Marcel Ciolacu. După numărarea a 98,66% din buletinele de vot, Călin Georgescu a obţinut 22,59% din voturi, faţă de 19,55% pentru Marcel Ciolacu. Dacă această tendinţă se menţine, cei doi bărbaţi se vor confrunta într-un al doilea tur de scrutin programat pentru 8 decembrie, între timp alegerile parlamentare urmând să aibă loc peste o săptămână. Călin Georgescu îşi datorează scorul unei campanii TikTok care a devenit virală, axată pe necesitatea opririi ajutoarelor pentru Ucraina", menţionează France24.

"Şoc în România: Călin Georgescu, criticul de extremă dreaptă al NATO, preia conducerea în alegerile prezidenţiale", a titrat The Guardian după scrutinul de duminică.

"Georgescu, care a numit scutul antirachetă balistic al NATO o "ruşine a diplomaţiei", se va confrunta probabil în turul doi cu premierul de stânga Marcel Ciolacu. Un populist de extremă dreapta puţin cunoscut a preluat conducerea în alegerile prezidenţiale de duminică din România, potrivit datelor electorale, şi se va confrunta probabil cu premierul de stânga Marcel Ciolacu într-un al doilea tur de scrutin peste două săptămâni, un rezultat care a zguduit peisajul politic al ţării", menţionează The Guardian.

"Un candidat de extremă-dreapta conduce şocant în scrutinul prezidenţial din România", notează şi BBC. "De extremă-dreapta, pro-rus, a preluat un avans surprinzător în primul tur al alegerilor prezidenţiale din România, rezultatele preliminare plasându-l pe rivalul său pro-european pe locul al doilea. Rezultatul solid al lui Georgescu, care nu are un partid propriu şi a făcut campanie în mare parte pe platforma de socializare TikTok, a fost cea mai mare surpriză a alegerilor. El este acum pe cale să în înfrunte pe Ciolacu în finala pentru preşedinţie de la 8 decembrie.

Aceasta ar reprezenta o dilemă pentru milioanele de români care au votat pentru alţi candidaţi. O opţiune ar fi să îl susţină pe social-democratul populist Ciolacu, o figură a establishmentului care ar continua calea pro-occidentală a României. Susţinerea lui Georgescu, care a promis suveranitatea României, este alternativa. Georgescu, care nu aparţine niciunui partid, a jurat, de asemenea, să pună capăt la ceea ce el numeşte servilism faţă de Uniunea Europeană şi NATO, în special în ceea ce priveşte sprijinul pentru Ucraina. El a condamnat scutul balistic antirachetă al NATO de la Deveselu", comentează BBC.

Presa rusă, despre Călin Goergescu 

Candidatul independent Călin Georgescu conduce primul tur al alegerilor prezidențiale din România. Georgescu este rezervat cu privire la aderarea României la NATO și a insistat cu prudență pentru normalizarea relațiilor cu Rusia, scrie Agenția rusă de știri TASS. Candidatul independent Călin Georgescu conduce în primul tur al alegerilor prezidențiale de duminică din România, arată rezultatele în timp real publicate pe site-ul Autorității Electorale Permanente, citate de TASS.

Cu peste 90% din buletinele de vot numărate la nivel național, Georgescu este în frunte cu 22,04% din voturi. Premierul Marcel Ciolacu, din partea Partidului Social Democrat, cu 21,19%, și liderul opoziției de centru-dreapta, Elena Lasconi, cu 16,55%, sunt pe locurile doi, respectiv trei.

Georgescu este rezervat cu privire la aderarea României la NATO și a insistat cu prudență pentru normalizarea relațiilor cu Rusia.

Cum a votat Diaspora pentru președintele României. Mai sunt de numărat voturi în SUA și Canada

Mai sunt de numărat voturi în Statele Unite ale Americii și în Canada, luni dimineața. Nici în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord nu au fost centralizate toate secțiile. Diaspora a votat masiv în favoarea independentului Călin Georgescu. În majoritatea țărilor unde România a avut secții de vot la alegerile prezidențiale, procesele verbale au fost închise.

Mai sunt de centralizat procese verbale în Marea Britanie, unde mai sunt 9 secții de centralizat (91,59% centralizare). De asemenea, nu sunt numărate secțiile din SUA și Canada. În SUA, procentul de centralizare este de peste 30%, iar în Canada - peste 23%.

În Diaspora, tot Călin Georgescu este pe primul loc în preferințe, după o centralizare a 93,78% dintre secții. Călin Georgescu are 320.421 de voturi. Pe locul 2 este Elena Lasconi (USR), la o diferență mare de primul loc, ea având 196.428 de voturi. Pe locul 3 este George Simion (AUR) - 89.781 de voturi, pe locul 4 este Mircea Geoană (independent) - 5.991 de voturi, pe locul 5 este Nicolae Ciucă (PNL) - 34.666 de voturi, iar Marcel Ciolacu (PSD) este doar pe locul 6, cu 21.565 de voturi.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?
Observator » Alegeri prezidenţiale 2024 » "O undă de şoc în mediul politic românesc". Presa internaţională, despre alegerile prezidenţiale din România