Antena Meniu Search
x

Primele declarații ale noul premier, Ludovic Orban: "Începem în forță activitatea"

Ludovic Orban, noul premier al României, le-a mulțumit partenerilor politici care au susținut cabinetul PNL, la votul din Parlament. Prim-ministrul a anunțat că, imediat după ceremonia de învestitură și depunerea jurământului în fața președintelui Klaus Iohannis, va avea o ședință informală de Guvern la Palatul Victoria.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 04.11.2019, 17:49

Premierul Ludovic Orban
Cabinetul Orban a primit votul de învestitură în camerele reunite ale Parlamentului, luni, 4 octombrie 2019 - Inquam Photos / Octav Ganea

Ludovic Orban, noul premier al României, le-a mulțumit partenerilor politici care au susținut cabinetul PNL, la votul din Parlament. Prim-ministrul a anunțat că, imediat după ceremonia de învestitură și depunerea jurământului în fața președintelui Klaus Iohannis, va avea o ședință informală de Guvern la Palatul Victoria.

"România are guvern, are un guvern legitim care a obținut votul de încredere al Parlamentului în ciuda unui boicot penibil și rușinos făcut de două formațiuni politice, fapt fără precedent în democrația românească în ultimii 30 de ani, s-a întrunit o majoritate parlamentară care a acordat votul de încredere pentru guvernul nostru. Le mulțumesc partenerilor noștri, formațiunilor politice care au fost alături de noi în procesul de inițiere a moțiunii de cenzură și care au participat la căderea Guvernului Dancila. Le mulțumesc parlamentarilor care au luat decizia, în ciuda boicotului PSD, care au ascultat de propria conștiința și au pus pe primul loc binele României. După cum ați văzut alături de PNL, USR, PMP, UDMN, ALDE și grupul minorităților au acordat încrederea acestui guvern și ne bazăm pe ei în continuare în dezbaterea parlamentară. Suntem pregătiți să începem în forță activitatea. Imediat după depunerea jurărmântului vor avea o ședința informală la Palatul Victoria, un plan de instalare pe fiecare minister, vom stabilit toate deciziile importante care trebuiesc luate, să fie pregătite pentru ședința de Guvern", a declarat Ludovic Orban.

Liderul PNL a criticat dus absența din plen a președinților celor două camere din Parlament, Macel Ciolacu (Camera Deputaților) și Teodor Meleșcanu (Senat).

"Ar trebui să le fie rușine. Eu nu mai țin minte o procedură de învestire a unui Guvern în ultimii 30 de ani în care președinții celor două camere să refuze să își exercite atribuțiile, numai pentru că le-au cerut șefii de partid că să nu asigure un vot în plus la cvorum. Un astfel de comportament nu are ce caută într-o Românie normală, care respectă legea și cetățenii săi. Nu ne simțim deloc confortabil că in fruntea celor două camere să fie astfel de persoane care nu fac altceva decât să respecte cele mai absurde ordine date politic de șefii de partid", a mai spus noul premier.

Guvernul Orban a primit votul de învestitură în camerele reunite ale Parlamentului. Executivul propus de liderul PNL a adunat 240 voturi, cu 7 mai multe decât cele 233 necesare. 

Deputații și senatorii PSD, precum și o parte dintre cei ai formațiunii conduse de Victor Ponta, Pro România, nu au participat la ședință.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Evenimente » Primele declarații ale noul premier, Ludovic Orban: "Începem în forță activitatea"