Video Trump a anunțat taxe vamale pentru toate țările din lume: 20% pentru UE, 34% pentru China, 24% pentru Japonia
Președintele SUA, Donald Trump, a anunțat miercuri seară de la Casa Albă impunerea unor "tarife reciproce" de bază de minim 10% pentru toate țările din lume și taxe de 25% pe importul de automobile. În cazul UE, este vorba de o taxă pe toate produsele de 20%, pentru China de 34%, pentru Japonia de 24% și pentru UK de 10%.

UPDATE: Donald Trump şi-a lansat miercuri războiul comercial total, anunţând din Grădina de Trandafiri a Casei Albe ceea ce el a numit "tarife reciproce" la nivel mondial, cu scopul de a face "să renască" industria americană şi a pune capăt "jefuirii" Statelor Unite. Orice produs care intră în SUA va fi taxat cu cel puţin 10%, a spus Trump.
Trump a prezentat un tabel intitulat "Tarife reciproce”, pe care apar taxe vamale de 20% la importurile din UE, 34% pentru China, 24% pentru Japonia, 26% pentru India, 31% pentru Elveţia, 46% pentru Vietnam, 17% pentru Israel, 32% pentru Taiwan, 10% pentru UK, Australia și Brazilia. "Începând de la miezul nopții, vom impune un tarif de 25% pentru toate automobilele de fabricație străină", a spus Trump.
Noile taxe vor intra în vigoare pe 5 şi 9 aprilie
- Trump și-ar fi anunțat echipa că Elon Musk va pleca de la Casa Albă în curând
- Trump a anunțat taxe vamale pentru toate țările din lume: 20% pentru UE, 34% pentru China, 24% pentru Japonia
- Zvonurile privind retragerea lui Elon Musk din DOGE resuscitează acţiunile Tesla. De ce ar părăsi echipa lui Trump
- Kremlinul exclude o întâlnire Putin-Trump în Arabia Saudită, în mai. Kiril Dmitriev, trimisul special al...
- Ziua Z pentru Europa: Trump anunţă astăzi noile taxe vamale. "Ziua Eliberării Americii" ar putea da peste cap...
Noile tarife vor intra în vigoare pe 5 şi 9 aprilie, a transmis Casa Albă. Sunt prevăzute a fi implementate în două etape: pe 5 aprilie, la ora 04.01 GMT, pentru taxele vamale de cel puţin 10% asupra tuturor produselor care intră în Statele Unite, şi pe 9 aprilie, la ora 04.01, pentru taxele vamale majorate care vizează giganţi precum China şi Uniunea Europeană.
Produselor importate din Mexic şi Canada nu li se va adăuga o taxă adiţională de 10%.
Trump: Noile taxe sunt o declarație de independență economică a SUA
Donald Trump a anunțat în cadrul unui discurs rostit în Grădina de Trandafiri a Casei Albe că noile tarife sunt o "declarație de independență economică" a SUA. "Este una dintre cele mai importante zile, după părerea mea, din istoria Statelor Unite. Este declarația noastră de independență economică", a afirmat Trump, care a numit această zi "Ziua Eliberării" Statelor Unite.
"În câteva momente, voi semna un ordin executiv istoric care instituie tarife reciproce asupra țărilor din întreaga lume. Reciproc, asta înseamnă că ei ne fac asta și noi le facem. Foarte simplu. Nu se poate mai simplu decât atât", a anunțat Donald Trump în timpul unui discurs dedicat evenimentului. Vom ajunge la "o epocă de aur a Americii, o epocă care începe curând", a precizat Donald Trump.
Trump a anunțat taxe vamale de bază de cel puțin 10% pentru practic toate produsele care intră în Statele Unite, plus tarife și mai mari pentru zeci de țări care au cele mai mari deficite comerciale cu Statele Unite.
Ziua Z în SUA. Ce înseamnă noile tarife ale lui Trump
Trump se pregăteşte să apese butonul roşu pentru războiul comercial mondial. În scurt timp va anunţa noi taxe vamale pentru partenerii comerciali ai Americii. Economiştii se tem că va produce un dezastru internaţional, tradus în pierderi de o mie 400 de miliarde de dolari pe tot Globul.
Uniunea Europeană a pregătit un document de 99 de pagini pentru a-l lovi pe Trump. Pentru România, războiul comercial ar însemna un val de scumpiri şi pierderi economice.
Tarifele vamale înseamnă suprataxarea importurilor cu 20%, cea mai mare creştere după al doilea război mondial. Măsurile sunt îndreptate, în special, împotriva giganţilor economiei: Uniunea Europeană, China, Japonia, Canada, Mexic şi India, care ameninţă să devină o super-putere.
"Ne concentrăm pentru a restabili epoca de aur a Americii şi pentru a face America o superputere a producţiei", spune Karoline Leavitt, secretar de presă Casa Albă.
Ce crede Administraţia Trump și ce spun economiştii
Administraţia Trump estimează că limitarea importurilor prin creşterea taxelor va stimula creearea de noi locuri de muncă şi va mări bugetul cu peste 1.000 de miliarde de dolari. Economiştii se aşteaptă, însă, la efecte adverse puternice.
"Economiștii Universității Yale au estimat că o familie medie ar putea cheltui între 3.000 și 4.000 de dolari mai mult pe an din cauza tarifelor. În timp ce creșterea economică ar putea încetini cu un punct procentual", explică Josh Boak, jurnalist Associated Press.
Uniunea Europeană a pregătit o listă cu aproape 2.000 de produse americane care ar putea fi suprataxate în blocul comunitar.
"Nu Europa a început această confruntare. Nu dorim neapărat să ripostăm. Dar, dacă este necesar, avem un plan solid și îl vom folosi. Ne vom proteja interesele, cetățenii și companiile", a declarat Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene.
Cum va fi afectată România
Un război comercial va afecta şi ţara noastră, care a exportat anul trecut mărfuri de peste două miliarde de euro în Statele Unite. În acelaşi timp, vom fi afectaţi de scumpiri la mâncare, echipamente electrice, electronice şi medicale.
"Istoria de sute de ani arată că, în momentul în care se ajunge în acest tip de confruntare, asistăm la o restrângere a afacerilor, creşte aversiunea faţă de riscuri, antreprenorii stau în expectativă. Toate acestea se înlănţuie într-un şir de efecte rele care pot să conducă la o recesiune", spune Daniel Dăianu, președintele consiliului fiscal.
Noile tarife comerciale se adaugă celor deja impuse de Donald Trump. Din martie, oţelul şi aluminiul cumpărat de Statele Unite este taxat cu 25%, iar de mâine, acelaşi procent se va aplica şi maşinilor străine. Alte taxe, impuse doar Canadei şi Mexicului, au fost anunţate şi suspendate de mai multe ori.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰