SURSE. Mărul discordiei în coaliţie: Împărțirea ministerelor Transporturilor și Dezvoltării. Negocierile continuă la Vila Lac
Marcel Ciolacu este propunerea PSD pentru funcţia de prim-ministru, dar negocierile pentru formarea Coaliţiei nu sunt deloc încheiate, iar PSD ar putea intra în Opoziţie dacă discuţiile de azi vor eşua. După consultările de la Cotroceni, partidele se vor aşeza din nou la masă - la Vila Lac - urmând să se analizeze împărţirea puterii, dar şi stabilirea unui candidat comun la prezidenţiale.
Au rămas două probleme esenţiale care blochează în aceste momente negocierile pentru formarea Guvernului: candidatul comun la alegerile prezidenţiale şi împărţirea ministerelor.
În privinţa candidatului comun pentru alegerile prezidenţiale, surse de la vârful PSD spun că l-ar susţine fără niciun fel de ezitare pe fostul lider al Uniunii social-liberale Crin Antonescu. Doar că în acest moment, sursele Observator spun că şeful PNL, Ilie Bolojan, nu ar fi de acord cu această variantă, având în vedere că în aceste momente, Crin Antonescu este susţinut mai degrabă de tabăra rivală din PNL, condusă de Eduard Hellvig şi de liderul PNL Ilfov.
Dacă ne referim la împărţirea ministerelor există şi aici un blocaj major în condiţiile în care liberalii au spus clar la negocieri că îşi doresc fie Ministerul Dezvoltării, fie Ministerul Transporturilor. Însă, în acest moment, social-democraţii, potrivit surselor Observator, nu sunt dispuşi să renunţe la Transporturi şi nici cei din UDMR la Dezvoltare. Sâmbătă, Kelemen Hunor a revendicat acest minister pentru UDMR, iar PSD ar fi de acord, dacă se va forma guvernul de Coaliţie.
Înainte de consultările de la Cotroceni, liderii PSD au dat un mandat clar cu două scenarii de negociere. Primul prevede guvern de coaliţie format din PSD-PNL-UDMR-minorităţi cu propunere de premier Marcel Ciolacu. Însă, dacă negocierile de la Vila Lac se vor bloca, liderii social-democraţi spun că există şi scenariul în care PSD să rămână în Opoziţie, dar să susţină din Parlament şi să voteze un guvern minoritar format din PNL şi UDMR.
Potrivit surselor Observator, pe masă, în ceea ce priveşte un candidat comun la alegerile prezidenţiale mai există câteva variante. Una dintre ele, şi testată în sondaje, va fi rectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj Napoca, Daniel David sau preşedintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, însă favorit şi susţinut de liderii PSD şi de o mare parte din liderii PNL rămâne, totuşi, Crin Antonescu.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰