Cum să construiești o relație mai strânsă alături de copilul tău
Să fii părinte este probabil unul dintre cele mai solicitante lucruri din lume. Fie că ești tată sau mamă, responsabilitatea unui copil este uriașă, presiunea resimțită crește de la an la an
Să fii părinte este probabil unul dintre cele mai solicitante lucruri din lume. Fie că ești tată sau mamă, responsabilitatea unui copil este uriașă, presiunea resimțită crește de la an la an, iar pe măsură ce timpul trece iar cel mic se dezvoltă, va avea nevoie ca tu să știi să îi oferi atenția potrivită. Din momentul în care cel mic merge, aleargă, vorbește, începe să-și formeze pasiuni și hobby-uri, ca părinte trebuie să ai abilitatea de a fi în permanență alături de el, atât ca partener în activitățile sale, cât și din postura de ghid. În acest fel, vei reuși să întărești relația dintre tine și copilul tău.
Cum să construiești o relație mai strânsă alături de copilul tău:
Totul începe cu timpul acordat acestuia de la bun început
Potrivit unui studiu realizat de către specialiștii de la Pew Research și publicat în luna iunie a acestui an, dinamica unei familii s-a schimbat enorm în ultimii 50 de ani, iar acest lucru datorită nivelului de implicare mult mai mare a tatălui în creșterea unui copil. De altfel, prezența în mod egal a părinților în viața unui copil, încă de la primii pași, produce efecte pozitive în relația ulterioară, atunci când cel mic crește și ajunge la vârsta mai rebelă a adolescenței, care automat este asociată cu răcirea relației cu părinții.
Implică-te în activități de relaxare alături de copilul tău
Prima bicicletă și primele lecții luate în fața blocului, pe trotuar, prima minge de fotbal și primul gol marcat la o poartă formată din două ghiozdane, prima plimbare pe munte, pe un traseu prietenos, pe timpul verii, prima lecție de înot sau de karate, toate aceste activități ajută enorm în stabilirea unei relații mult mai strânse între părinți și cel mic. Pentru un tată, o zi petrecută la pescuit alături de cel mic poate fi oportunitatea excelentă pentru a găsi noi căi de comunicare, de a-l învăța cum să-ți aleagă undița și momeala sau când este nevoie să apeleze la twistere, în funcție de de ceea ce vrea să prindă. Este, de asemenea, un context potrivit de dialog, pentru a descoperi ce simte, ce gândește, ce își dorește mai departe. Dar nu în ultimul rând, reprezintă calea prin care acesta poate regăsi în părintele său un partener deschis de dialog, care este capabil să îl înțeleagă. Reproșul copiilor, de la o anumită vârstă, că nu se simt înțeleși, este extrem de frecvent, iar aceasta poate fi o cale de rezolvare.
Încurajează-l mereu
Un copil va dori mereu să simtă că este susținut. Acest lucru îi va oferi încredere, îl va ajuta să prindă curaj și să caute în permanență să se dezvolte. Una dintre misiunile importante pe care orice este obligat să le respecte este să-l încurajeze pe cel mic să creadă în ideile sale, să muncească și să se lupte pentru ele, iar atunci când greșește să învețe să își asume erorile și să învețe din ele. Dacă simte că îl descurajezi sau că nu este susținut suficient, va ezita să mai ceară ajutorul și există riscul să se distanțeze.
Arată-i respectul pe care i l-ai arăta oricărui alt adult
Deși este un copil, uneori nu va dori să fie tratat ca unul. Este capabil să înțeleagă lucruri, empatia sa este formată, astfel încât are abilitatea de a percepe ce simt cei din jurul său. Așa cum te aștepți ca el să îți vorbească despre ceea ce gândește, același lucru va dori să-l vadă și de la părinți. Comunicarea deschisă pe ambele canale nu este decât o cale de a arăta că îl respecți așa cum o faci cu oricare altă persoană, indiferent de vârstă.
Sursă foto: Pexels.com
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰