Antena Meniu Search
x

Val de scrisori-capcană în Spania. Printre ținte, Centrul pentru sateliţi al UE, condus de Sorin Ducaru. Rusia a condamnat incidentele

Procurorii spanioli au deschis o anchetă pentru terorism după ce, în ultimele zile, şase scrisori-capcană au ajuns la ambasade, sedii oficiale, o bază militară şi o fabrică de armament. Una dintre ţinte era Centrul pentru Sateliţi al Uniunii Europene, condus de diplomatul român Sorin Ducaru. Doar un singur dispozitiv a funcţionat, cel ajuns miercuri la ambasada Ucrainei, unde un agent de pază a fost uşor rănit. Măsurile de securitate au fost întărite în toată ţara, iar cetăţenilor li se recomandă să evite locurile aglomerate şi sediile instituţiilor publice.

de Redactia Observator

la 02.12.2022, 07:26

Val de scrisori-capcană în Spania. Printre ținte, Centrul pentru sateliţi al UE, condus de Sorin Ducaru. Rusia a condamnat incidentele
Val de scrisori-capcană în Spania. Printre ținte, Centrul pentru sateliţi al UE, condus de Sorin Ducaru. Rusia a condamnat incidentele - Profimedia Images

Plicul adresat, miercuri, ambasadorului Ucrainei la Madrid nu a trecut de controlul de securitate, mai ales că nu avea expeditor. Când un agent de pază l-a deschis, în grădina ambasadei, s-a produs o deflagraţie şi omul a fost uşor rănit la o mână. Ucrainenii au întărit imediat paza tuturor oficiilor diplomatice din străinătate. 

Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe: Vom proteja fiecare ucrainean, nu doar în Ucraina, ci şi în străinătate, prin toate metodele disponibile. 

Dar valul scrisorilor-capcană a continuat. Seara, un alt plic suspect a ajuns la o fabrică de armament din Zaragoza, care livrase mari cantităţi de arme Ucrainei. La miezul nopţii, încă un plic asemănător a fost adus la o bază aeriană de lângă Madrid. Mai precis, la Centrul pentru Sateliţi al Uniunii Europene, al cărui director este, din 2019, ambasadorul Sorin Ducaru. Iar a doua zi, Ministerul spaniol al Apărării a fost cel care a primit o scrisoare-capcană adresată chiar ministrului, care făcea, însă, o vizită în Ucraina. 

Margarita Robles: Niciunul din aceste colete-capcană şi niciun alt act de violenţă nu va afecta sprijinul clar şi ferm pe care Spania şi celelalte ţări din NATO şi Uniunea Europeană îl acordă Ucrainei. 

Dispozitivele artizanale din scrisori nu provoacă explozii propriu-zise ci doar o flacără puternică şi periculoasă, aşa cum a dovedit-o incidentul de la ambasada Ucrainei. În contextul atacurilor, ambasada Rusiei în Spania a condamnat "orice ameninţare sau act terorist".

Guvernul nu prevede deocamdată ridicarea nivelului de alertă antiteroristă care este, oricum, la gradul patru din cinci. Dar măsurile de siguranţă au fost întărite în toată ţara. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Amenzi pentru şoferii care nu au camere montate pe spatele maşinii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Val de scrisori-capcană în Spania. Printre ținte, Centrul pentru sateliţi al UE, condus de Sorin Ducaru. Rusia a condamnat incidentele