(P) Ce trebuie să știi despre prosecco
Dacă apreciezi băutura prosecco, ți-am pregătit câteva informații esențiale pe care trebuie să știi despre aceasta.
În ceea ce privește preferințele pentru anumite băuturi sau altele, părerile sunt împărțite. În timp ce anumite persoane preferă berea sau tăria, altele preferă vinul, categorie în care se include și prosecco. În orice categorie te-ai afla, este important să știi că alcoolul trebuie consumat în cantități moderate și destul de rar pentru a nu îți pune sănătatea în pericol. În cazul în care ești dintre aceia care apreciază prosecco, te invităm să afli câteva lucruri pe care este interesant să le știi dacă alegi să te delectezi din când în când cu un pahar de prosecco.
Ce este prosecco?
Așa cum am anticipat deja, prosecco este un sortiment de vin spumant, care se produce mai ales în nordul Italiei, exclusiv din struguri albi. Regiunile din Italia în care se produc cele mai faimoase sortimente de prosecco sunt Friuli și Veneto, iar soiul de struguri albi folosit se numește Glera. Majoritatea oamenilor îl îndrăgesc mai ales pentru versatilitatea acestuia, pentru notele inconfundabile, atât florale, cât și fructate, dar și pentru faptul că poate să fie ușor de asimilat de diverse gusturi.
În ceea ce privește nivelurile de clasificare, cei mai mulți producători au de ales între prosecco spumant sau frizant, însă există și o categorie de prosecco fără bule sau, cum se mai numește el, plat. Acesta din urmă nu este atât de popular și este mai degrabă produs și consumat în Italia. Dacă ne referim la cantitatea de dulceață, prosecco se poate clasifica în patru categorii, după cum urmează: semi dry, extra dry, dry și brut.
Care este diferența dintre prosecco și șampanie?
Dacă ești consumator de prosecco, sigur te-ai întrebat măcar o singură dată care este diferența dintre prosecco și șampanie. Îți explicăm imediat. Prima și cea mai importantă diferență este aceea că strugurii din care sunt produse cele două tipuri de vinuri sunt diferite. În afară de aceasta, o altă diferență notabilă constă și în modul în care se produc bulele, atât într-un caz, cât și în celălalt.
Spre exemplu, în cazul prosecco, acesta se obține prin intermediul metodei Charmant, pe care o vom detalia imediat. Cea de a doua fermentație la care sunt supuși strugurii Glera, adică cea din care se obține prosecco, se produce într-un rezervor care este produs din oțel inoxidabil, ceea ce permite evidențierea caracteristiciilor fresh ale strugurilor și ceea ce oferă un corp lejer băuturii finale. Mai mult, această metodă are o contribuție esențială în ceea ce privește aroma fructată și proaspătă, vinul filtrându-se înainte de a fi îmbuteliat.
Pe de altă parte, procesul de obținere a șampaniei folosește o altă metodă, cunoscută sub numele de Champenoise. În cazul acestei metode, cea de a doua fermentație nu mai are loc în vasul din oțel inoxidabil, ci în interiorul sticlei, după ce vinul a fost îmbuteliat. În cazul în care te întrebi cum se produce fermentația, explicația este una foarte simplă, băutura conține drojdie care încă este activă. În acest fel, șampania obține un profil mai complex decât al băuturii numită prosecco, dar și o aromă care nu este atât de fructată.
Cum consumi prosecco
Dacă te întrebi ce alimente trebuie să combini cu prosecco, ei bine, trebuie să știi că nu există neapărat niște reguli stricte, prosecco putând fi asociat cu foarte multe feluri de mâncare. Cu toate acestea, există câteva recomandări pe care le-ai putea lua în calcul. De pildă, îl poți consuma alături de sushi sau fructe de mare, carne de porc sau preparate vegetariene, dar în același timp îl poți consuma și la brunch, alături de o salată de fructe sau prosciutto.
Orice variantă ai alege, nu uita să îl consumi în cantități moderate.
Prin urmare, fie că preferi vinul, berea, vodka, tequila, romul sau prosecco, important e să știi informații despre băuturile pe care le consumi.
Acum, că știi mai multe despre prosecco, nu îți rămâne decât să îl savurezi cu plăcere.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰