(P) Siguranța rutieră în România: accidente rutiere, cauzele lor și soluții
Accidentele rutiere reprezintă în continuare o problemă critică în România.
Consecințele sunt devastatoare și se răsfrâng atât asupra vieților umane, cât și asupra economiei.
Statisticile recente despre accidente rutiere
În anul 2023 au fost înregistrate 4.526 de accidente rutiere grave pe teritoriul României, care au cauzat decesul a 1.545 de persoane și rănirea gravă a altor 3.536. Deși aceste cifre sunt îngrijorătoare, ele evidențiază o ușoară îmbunătățire față de anul precedent.
Comparativ cu alte țări din Uniunea Europeană, România se situează pe locul doi la numărul de accidente rutiere mortale produse în 2023, cu 81 de decese la un milion de locuitori. Deși am înregistrat o îmbunătățire față de 2022, când rata era de 86 de decese și ocupam primul loc în clasament, suntem departe de media UE (46 de decese la un milion de locuitori). Această diferență confirmă nevoia unor inițiative pentru creșterea siguranței rutiere în România.
Care este direcția în care trebuie îndreptate eforturile noastre ca participanți la trafic? Pentru a găsi răspunsul, începem cu analiza principalelor cauze care au determinat producerea accidentelor în 2023:
-
Viteza excesivă sau neadaptată: a cauzat 733 de accidente rutiere, 312 decese și 607 răniți grav.
-
Neacordarea priorității vehiculelor: a cauzat 429 de accidente rutiere, 88 decese și 350 răniți grav.
-
Neacordarea priorității pietonilor: a cauzat 364 de accidente rutiere, 81 decese și 324 răniți grav.
Conducerea sub influența alcoolului rămâne cea mai frecventă cauză, subliniind necesitatea unor măsuri mai stricte și a unei monitorizări mai eficiente din partea autorităților, pentru a preveni astfel de comportamente periculoase.
Este importantă nuanțarea acestei statistici a accidentelor din perspectiva lipsei unor programe educaționale. Acestea ar sprijini mai ales șoferii începători, în formarea unei conduite de conducere preventivă. De asemenea, infrastructura deficitară a drumurilor din România, cât și lipsa de consecvență în aplicarea sancțiunilor sunt alți doi factori care contribuie la aceste statistici.
Află mai multe detalii aici.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰