Antena LIVE

(P) România devine unul dintre principalele centre europene de dezvoltare IT

Relocarea specialiștilor IT din Ucraina a devenit anul trecut un motor semnificativ al economiei românești. La începutul anului 2023, Reuters estima creșterea investițiilor străine directe pentru cele 10 luni din 2022 la un record de 9,39 miliarde de euro de când România a aderat la Uniunea Europeană. Este vorba despre influența companiilor internaționale de servicii care și-au deschis birourile ținând cont de politica conștientă a statului de susținere a industriei IT și despre relocarea parțială a specialiștilor din Ucraina. În ultimii 5 ani, orașele București, Cluj și Timișoara au devenit cele mai populare pentru crearea huburilor de dezvoltare. Giganți mondiali precum Oracle, IBM, Microsoft, Ubisoft, Adobe și alții și-au deschis birourile.

De la 07.02.2023, 16:42
(P) România devine unul dintre principalele centre europene de dezvoltare IT

La începutul anului 2022, România a intrat în primii trei lideri europeni în ceea ce privește numărul de birouri IT relocate specific din Ucraina. Primele 12 companii IT ucrainene și-au deschis centrele de dezvoltare în primăvară. Bucureștiul nu a fost trecut cu vederea de liderii mondiali în dezvoltare IT, precum Ciklum (sediul central este situat în Marea Britanie) și compania globală de IT cu rădăcini ucrainene SoftServe, precum și de cei mult mai mici, în special, creativii de la Brightgrove. Pentru cei mai mulți, intrarea pe piața românească a fost o decizie strategică din expansiunea planificată către piețele occidentale, însă, în conversații private, managerii recunosc că a fost agresiunea rusă pe scară largă cea care a accelerat deschiderea de noi birouri în Europa.

Deci, într-un comentariu pentru Observator, Volodymyr Semenyshyn, președintele EMEA, SoftServe notează:

— Intrarea companiei pe piața de talente din România a fost o decizie strategică datorită cererii mari pentru serviciile noastre. România este o țară care se află în primele 20 de țări cu cei mai buni programatori și este, de asemenea, o țară cu o mentalitate și abordări foarte asemănătoare în ceea ce privește munca. Am început cercetarea pieței românești încă din 2021, însă, începutul războiului din Ucraina a accelerat acest proces. Deja din mai am început să angajăm angajați, iar în vară am deschis un spațiu de birouri în București, pe care ne propunem să-l extindem în acest an. România a fost și un loc destul de popular pentru relocarea muncitorilor ucraineni care au părăsit țara din cauza războiului — câteva zeci dintre colegii noștri s-au mutat acolo, aproximativ 15 au rămas și au fost legalizați pe loc. În general, de astăzi, echipa SoftServe din România are deja peste 50 de angajați. Până în 2025, intenționăm să angajăm peste 800 de specialiști IT în România.

La rândul lor, șefii companiilor ucrainene care își au birourile în vestul Ucrainei și sunt cunoscători în regiune preferă din ce în ce mai mult orașele mici pentru relocare. HebronSoft din Lviv a ales Baya-Mare pentru un nou centru de dezvoltare, în timp ce Pascal Group din capitală s-a uitat la Suchava, lângă Cernăuți.

Pe acelaşi subiect

Antreprenorul ucrainean IT Eduard Tipiniuc, fondatorul Pascal Group, a comentat pârghiile cheie pentru alegerea unei noi locații pentru deschiderea unui centru de dezvoltare AdHeart. Principalul avantaj pentru astăzi, a remarcat Eduard, este apropierea teritorială de Ucraina și logistica convenabilă, care oferă angajaților o oportunitate unică de a menține un contact strâns cu rudele lor.

— Atitudinea față de ucrainenii din România este extrem de pozitivă, sprijinul populației se simte în cele mai mici detalii, — clarifică antreprenorul Tipiniuc. — Da, desigur, un standard de trai european decent la prețuri moderate este, de asemenea, important.

La rândul său, șeful grupului de marketing din România, care a cerut să rămână anonim, a lăudat potențialul intelectual și creativ al noilor săi angajați din Ucraina. Expertul consideră că eforturile conjugate ale celor mai buni specialiști din ambele țări au creat deja multă concurență pentru Europa de Vest.

Până în prezent, aproape 110.000 de ucraineni au solicitat azil temporar în România. În timpul agresiunii ruse de amploare, aproape două milioane dintre vecinii noștri au fost nevoiți să treacă granița cu România, așa că numărul celor care au ales să rămână în România este destul de mic, dar calitatea specialiștilor implicați și potențialul de dezvoltare ulterioară ar trebui se notează separat. Un regim fiscal favorabil și dezvoltarea infrastructurii va permite nu numai păstrarea de noi locuri de muncă după încheierea războiului din Ucraina, ci și atragerea de specialiști suplimentari după deschiderea granițelor, deoarece majoritatea specialiștilor IT nu au în prezent posibilitatea de a merge la România.

Ți-a plăcut acest articol?

specialisti it locuri de munca romania
Întrebarea zilei
Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Secretul din alimentația lui Ion Iliescu. Fostul președinte i-a uimit pe toți...
Fanatik.ro
Publicat 02.05.2024
Vestea așteptată de toți pensionarii din România. Anunțul de ultimă oră...
Fanatik.ro
Publicat 02.05.2024
Ce pensie va avea Klaus Iohannis
spotmedia.ro
Publicat 02.05.2024
HOROSCOP FINANCIAR Mai 2024: Zodiile care vor face avere și zodiile care riscă...
Gandul
Publicat 02.05.2024
Cu generații în urmă românii stăteau la cozi pentru mâncare. Acum, stau alții
Adevărul
Publicat 02.05.2024
Ce a putut să găsească un tâmplar atunci când a dărâmat un perete în...
A1
Publicat 01.05.2024
Horoscopul zilei de 3 mai 2024. Berbecii trebuie să facă pace cu trecutul. Află...
CaTine
Publicat 02.05.2024
Papanași sănătoși cu fulgi de ovăz. Rețeta cu smântână și dulceață...
spynews.ro
Publicat 26.04.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea...
Click.ro
Publicat 01.05.2024
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la...
Useit
Publicat 01.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când...
Redacţia.ro
Publicat 02.05.2024
Medicul român care și-a ucis amanta și l-a rănit grav pe soțul femeii va fi...
libertatea.ro
Publicat 02.05.2024
Meghan Trainor a dezvăluit că ea și Daryl Sabara și-au reînnoit jurămintele....
ZU
Publicat 02.05.2024
Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște
Hello taste
Publicat 02.05.2024
Curiozitatea sexuală în funcție de vârstă: scurt ghid pentru părinți
Deparinti
Publicat 02.05.2024
O femeie care a cumpărat o valiză pierdută în aeroport a dezvăluit tot...
ziare.com
Publicat 02.05.2024
Halit Ergenç și-a sărbătorit ziua de naștere. La 54 de ani, actorul a avut...
Happy
Publicat 02.05.2024
Ce este poliartrita reumatoidă. Metode de tratament împotriva acestei afecțiuni...
Medicool
Publicat 02.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024