Antena Meniu Search
x

Compania care a încheiat anul 2022 cu un profit uriaş: 55 de miliarde de dolari

Nou record faţă de orice companie petrolieră occidentală: Un gigant american a raportat marţi un profit net de 55,7 miliarde de dolari pentru anul 2022. 

de Redactia Observator

la 31.01.2023, 16:29

Compania care a încheiat anul 2022 cu un profit uriaş: 55 de miliarde de dolari - Profimedia

Profitul anunţat de grupul petrolier american ExxonMobil depăşeşte precedentul record de 45,2 miliarde de dolari, înregistrat în anul 2008, când cotaţia petrolului a urcat până la 142 de dolari per baril, fiind cu 30% peste preţul mediu de anul trecut. De asemenea, profitul net realizat de ExxonMobil în 2022 este mai mult decât dublu faţă de cel de 23 de miliarde de dolari realizat în 2021.

"Rezultatele noastre au beneficiat în mod clar de o piaţă favorabilă, dar investiţiile contraciclice pe care le-am făcut înainte şi în timpul pandemiei au furnizat energia şi produsele de care oamenii au avut nevoie pe măsură ce economiile au început să îşi revină", a subliniat directorul general de la ExxonMobil, Darren Woods, potrivit Agerpres

ExxonMobil a trimis în judecată UE pentru taxa de solidaritate

Grupul american a mai dezvăluit, marţi, că în trimestrul patru al anului trecut a primit o lovitură de 1,3 miliarde de dolari de pe urma taxei de solidaritate impusă de Uniunea Europeană. ExxonMobil a decis să dea în judecată UE susţinând că această taxă de solidaritate depăşeşte autoritatea legală a UE.

Rezultatele record anunţate de ExxonMobil prefigurează şi o nouă dispută cu Casa Albă. Vineri, Administraţia Biden a criticat marile companii petroliere pentru că direcţionează profitul spre recompensarea acţionarilor, în loc să le aloce pentru majorarea producţiei.

Analiştii se aşteaptă ca în zilele următoare şi alte mari companii petroliere, precum Shell, BP sau TotalEnergies, să dea publicităţii rezultate solide pentru anul 2022, pe fondul scumpirii carburanţilor. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri economice » Compania care a încheiat anul 2022 cu un profit uriaş: 55 de miliarde de dolari