Alina îşi va putea împlini visul. Donaţie de 3.900 de euro pentru ca şi elevii cu deficienţe de auz să înveţe robotică
Şcoala ideală există în lumea Ajut eu. E locul unde joaca şi educaţia se împletesc şi unde toţi elevii spun prezent. E meritul unei învăţătoare din Sibiu, care a transformat robotica în metodă de predare. Construieşte mici roboţi împreună cu elevii şi îi învaţă astfel materii dificile, precum biologia sau matematica. Şi face asta inclusiv cu elevii cu deficienţe de auz.
De Redactia Observator la 08.12.2023, 15:48E una dintre zilele acelea obişnuite în care Alina Hoară colindă oraşul încărcată cu tablete şi piese de lego. Sunt deja câţiva ani de când merge aşa din şcoală în şcoală. La ultimul etaj o aşteaptă o clasă întreagă de copii nerăbdători. Şi aşa, în chiote de bucurie, începe cea mai iubită oră de azi. Şi de oricând. Greu de spus dacă e o oră de joacă sau de robotică. Sunt, de fapt, amândouă. Într-un colţ al clasei, Ana traduce, prin semne, indicaţiile Alinei. E singurul limbaj prin care cuvintele pot ajunge la ei. Niciunul dintre aceşti copii nu aude şi nu poate vorbi. Nu-i nimic, şi-a spus Alina, când a făcut un pariu: că-i va face campioni ai roboticii.
În 2006, într-un curs din Bruxelles, a văzut prima oară cum poţi transforma orice oră cu ajutorul roboticii. Şi cum se transformă copiii în faţa unei simple tăvi cu piese de lego. A strâns bani şi a cumpărat kituri pentru elevi. De atunci, nimeni nu se plictiseşte la orele ei. Copiii învaţă nu doar noţiuni de biologie sau de informatică. Îşi antrenează răbdarea, spiritul de echipă şi comunicarea.
Când nu îşi cară cele câteva kituri de robotică dintr-o şcoală în alta, Alina Hoară merge în satele din Sibiu şi organizează ateliere de experimente de fizică sau chimie. Ori scrie proiecte pentru a atrage finanţări pentru elevi. Acum, de exemplu, se gândeşte cu ce bani va duce echipa de copii până la concursul de robotică din Ungaria, anul viitor.
Pentru a-i împlini visul, o companie care a preferat să rămână anonimă a donat 3.900 de euro.