Antena Meniu Search
x

Video Mariana Neculae, femeia care a construit din iubire un univers pentru tinerii cu retard. Au învățat să fie independenți, să călătorească și să viseze

Într-o zi a aflat că fiica ei este grav bolnavă. Şi că nu va fi niciodată un adult ca toţi ceilalţi. Şi în altă zi a decis să înceapă misiunea vieţii sale. A construit un centru în care şi fata ei, şi alţi tineri ca ea, învaţă să trăiască în ritmul lor, în felul lor. Acolo au spus primele cuvinte, au început să numere, să mănânce, să fie independenţi. După care şi-au dorit să călătorească. Un vis împlinit în campania Ajut Eu

de Redactia Observator

la 24.12.2023, 17:00

Vezi și

I-am cunoscut aici. În curtea unei case mici, la fel ca visurile lor. Locul in care Mariana Neculae a construit un univers al acest copii rămași captivi în trupuri de oameni mari. Misiunea ei a început acum mai bine de 30 de ani, atunci cand a aflat, șocată, că fiica sa, Paula, suferă de retard grav. 

  • Mariana Neculae: Cu ani în urmă, când era micuță, am mers la un medic foarte renumit și întrebam ce fac, cum fac? Și îmi spunea: iubire, multă iubire. Asta o va vindeca. 

Cu iubire şi din iubire pentru fiica ei, doamna Mari a reușit imposibilul

Fără să aibă studii de specialitate ori metode secrete de terapie. E fericită pentru cel mai mic progres al lor. Dar îngrozită că lumea de dincolo de zidul casei lor mici nu îi acceptă aşa cum sunt. 

Pe acelaşi subiect
  • Mariana Neculae: Ei cresc. Când vor trece de 18 ani au alte nevoi. Trebuie să iasă, să dea și ei piept cu viața. Dar problema este că îi respinge. Societatea îi respinge, îi marginalizează, îi ocolesc. Dacă îi văd pe stradă ori se uită așa ori se duc la 10 metri. 

Aşa că, foarte rar, îşi fac curaj să treacă dincolo de poarta verde. Și fiecare drum al lor, oricât de scurt, e o evadare riscantă. 

  • Mariana Neculae: Cel mai bine mergem pe jos că nu mai deranjăm lumea din autobuze care oricum se uită nu foarte frumos la noi, și preferăm să mergem pe jos și să ne simțim noi bine. 

Dar doamna Mari a îndrăznit, mereu, să viseze la momentul în care vor avea o mașină doar a lor, care să îi ducă peste tot, fără să deranjeze pe nimeni.  

  • Alessandra Stoicescu: Pentru următorul an veţi avea această maşină a visurilor cu ajutorul lor, o să aveţi în folosinţă această maşină pe care o vedeţi.

Acesta a fost momentul care le-a schimbat viața. Începutul unei mari aventuri. Aşa, cu voie bună şi doar feţe zâmbitoare, au descoperit o lume fascinantă dincolo de fereastra microbuzului. Au ajuns in locuri de care nici nu ştiau că există.  

Au văzut pentru prima dată, în realitate, marea, muntele și câmpurile cu maci

Au vizitat Palatul Parlamentului, Salina de la Slănic, Castelul Bran, Complexul Brâncuși, Delfinariul sau Mănăstirea de la Prislop. Au fost la teatru, la muzee, la grădina zoologică, la circ și la cinema. 

Ionuț Colibăşeanu e un terapeut atipic. E fost dansator profesionist şi după ce a decis să părăsească scena s-a dedicat copiilor cu probleme speciale. Folosind o metodă care dă rezultate spectaculoase. 

  • Ionut Colibăşeanu, terapeut prin dans: Au învățat să se orienteze, să își dea mânuța, să se țină, să își foloseacă membrele, să se coordoneze. Se mișcă, se bucură de moment. lucru care pe ei îi ajută foarte mult.

De fiecare dată, oriunde ar fi, împărtăşesc bucuria lor şi cu doamna Rodica, omul de legatură dintre ei si firma care le-a donat microbuzul. 

  • Rodica Ionescu, PR Trust Motors: Toată experiență asta legată de ei mi-a dat o lecție de viață extraordinară. Mi se pare că niște oameni care au mult mai puțin decât majoritatea dintre noi, atât mental cât și poate din punct de vedere al valorilor, ne dau mai mult oamenilor care muncim și care avem de toate.

Cu fiecare pas, pe cărări de munte sau pe ringul de dans, ei descoperă de fapt că acum lumea din jur e un pic și a lor. Și se bucură de asta cu toată ființa lor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Ajut Eu » Mariana Neculae, femeia care a construit din iubire un univers pentru tinerii cu retard. Au învățat să fie independenți, să călătorească și să viseze