Donaţie de 6.000 de euro pentru cazul gemenelor nevăzătoare Irina şi Silvia. Şi-au pierdut vederea la 24 de ani, după pierderea cuiva foarte drag
Dincolo de întuneric, este întotdeauna lumină. E lecţia incredibilă pe care ne-o arată două surori gemene. Au rămas fără vedere amândouă odată, în urma unui şoc emoţional. Dar asta nu le-a oprit să îşi continue viaţa ca şi până atunci.
De Anastasia Neagu la 30.11.2023, 17:16Să îşi termine şcoala, să se angajeze, să îşi întemeieze o familie, să călătorească, să meargă la petreceri sau să facă sport. Cu voce puternică şi fermă, cele două surori vorbesc acum lumii întregi despre dizabilitatea lor transformată în abilitate. Pentru ca noi toţi să deschidem mai bine ochii şi să-i vedem. Pe ei, pe oamenii fără vedere. Care sunt printre noi, nu sunt invizibili. Iar tot ceea ce fac ne poate schimba şi nouă viaţa. În bine!
Povestea gemenelor nevăzătoare care practică tir sportiv
Silvia Stelea şi Irina Crocker: "Da, pare o glumă, știu. Nu ne crede nimeni când aud pentru prima oară. Și suntem, după cum se vede pe gecile noastre, suntem din lotul paralimpic de tir sportiv, deci clar reprezentăm România la competiții internaționale și suntem tare recunoscătoare pentru asta."
Ele sunt Irina si Silvia. Iar aceasta este o poveste despre cum să depăşeşti limite, cum să vezi ceea ce nu poţi vedea şi cum să împarţi lumină celor din jur, prin tot ceea ce faci. Antrenorul le-a vazut la televizor si a simtit ca au stofă de campioane. A făcut pentru ele un sistem de ghidare şi un aparat de ochire, astfel încât corpul lor să fie forţat să stea într-o anumită poziţie în faţa ţintei.
La 3 luni după ce au pus pentru prima dată mâna pe arc, Irina si Silvia au reprezentat România la campionatele mondiale paralimpice de la Birmingham. A fost doar una dintre marile victorii din noua lor viaţă. Viata lor fara vedere. Lor li s-a întâmplat când aveau 24 de ani. Se pregăteau să termine facultatea. Un şoc emoţional puternic, legat de dispariţia cuiva foarte drag, le-a provocat pierderea totală a vederii. La amândouă odată.
În decurs de 10 zile, totul s-a transformat în câteva frânturi de lumină. Şi restul, întuneric. Ele au fost nevoite să înveţe, din mers, cum să trăiască altfel. Fără să renunţe însă la nimic. Irina si Silvia au continuat sa priveasca cerul si padurile, sa calatoreasca, sa iasa in oras cu prietenii. Si-au terminat studiile, s-au angajat, si-a intalnit, fiecare, marea iubirea. Ambele au propria familie. Silvia are 2 copii. Irina - doi căţei, şi pe Clifford. Iar multă lume din jur nici nu crede că ele nu văd. Emană bucurie şi optimism. Râd cu poftă şi trăiesc totul ca pe o super aventură.
Irina pleacă în oraş, de dimineaţă, cu metroul. Adora să facă asta dintotdeauna. Şi i-a lipsit enorm în primii ani când unele locuri sau lucruri îi păreau inaccesibile. Asta până când, în viaţa ei, a intrat Clifford. Căţelul gaseste fix singurul loc liber pentru Irina. Sunt parteneri de aventura de mai bine de un an. Un an în care ea şi-a recâştigat libertatea de a merge oriunde, de a face orice. Şi de a vedea lumea prin ochii lui.
Clifford e unul dintre cei 70 de câini din România antrenaţi special pentru a însoţi o persoană nevăzătoare. Se întamplă asta într-o curte mică, din Bucureştii Noi, la asociatia Lighting to Europe. Primul câine ghid, pregătit aici, a ieşit pe străzile Bucureştiului, alături de stăpânul său, în 2010.
Asociația crește câinii, îi antrenează și apoi se ocupă să le găsească partenerul compatibil. Urmând ca și după aceea să fie responsabilă de mâncarea zilnică ori de medicația patrupedului. Costurile sunt enorme, însă beneficiul e mult mai mare. Zeci de oameni, altfel condamnați la izolare, duc acum o viață absolut normală. Liberi, independenți și fericiți.
Peste tot pe unde merg, Irina si Silvia încearcă să le vorbească oamenilor despre asta. Despre tot ce văd ele greşit în jurul nostru. E felul lor de a ajuta si de a face, de fapt, din lumea noastră, o lume mai bună.
Ajutor din partea Kultho
Mădălina Diaconu, director de marketing la Kultho, care este alături de femeile remarcabile, a prezentat la Ajut Eu o donaţie de 6.000 de euro din partea companiei. Banii vin şi în ajutorul Cameliei Platt, de la fundaţia Light Into Europe, care antrenează special câini pentru persoanele nevăzătoare, aşa cum este cazul lui Clifford.