Cum a votat diaspora. Românii din străinătate nu s-au înghesuit la vot, la alegerile europarlamentare
Am văzut o prezenţă la vot destul de mare la nivel naţional. Să vedem, însă, ce au făcut şi românii stabiliţi în străinătate, la votul pentru Parlamentul European.
De Marius Pancu la 10.06.2024, 07:52Nu s-au prea înghesuit românii la vot în Italia, şi nici în restul comunităţilor din restul lumii. A fost o prezenţă extrem de scăzută. 24.000 de români au votat aici în peninsulă, faţă de 80.000 în 2019. Şi ciferele generale au fost mult sub valorile din 2019, cu aproape 170.000 de persoane mai puţin au votat la scrutinul acesta. În Italia au fost cele mai multe secţii de vot organizate, nu este insa tara în care s a votat masiv. În Moldova au fost cele mai multe voturi exprimate, dar topul este întregit si de Regatul Unit, de Germania si de Spania. Este intersant acest exercitiu birocratic şi logistic, de infrastructură care s a facut si în Italia si in restul tarilor in care avem comunităţi de români, care va fi folositor la următoarele alegeri, la prezidenţiale şi la paralamentare.
Ce a dus la dezinteresul pentru alegerile europarlamentare
Atunci ne aştepăm că prezenţa să fie mult mai ridicata. Sa ne uitam insa si la motivlele care au putut sa genereze aceasta lipsa de apetit pentru vot in diaspora. Pe deoparte este dezinteresul fata de teme europene, pe de altă parte, aici in Italia cel putin, comunitatile sunt mult mai mature. Sunt inchegate, sunt asimilate, sunt integrate în societatea italiana si oamenii inteleg că deciziile de la Bruxelles le afecteaza deciziile de zi cu zi iar daca ei locuiesc in Italia au ales sa votze pentru partidele din Italia care sa i reprezinte ulterior in Parlamentul European. În cazul în care sigur aveau posibilitate legală să faca acest lucru. Pe de altă parte vorbim şi despre faptul ca nu a existat un element catalizator pentru prezenţă. În România au fost alegerile locale, care i-au adus pe oameni la une şi aceştia au votat si pentru europarlamentare, iar in 2019 a existat o componenta emotionala puternica.
E vorba de referendumul pentru justitie, care venea la pachet cu alegerile parlamentare si in momentul acela oamenii au votat sigur si pentru scrutinul referitor la Parlamentul European. Iarăsi e foarte interesant de punctat ca aceste alegeri din strainatate nu se reflecta in rezultatele pe care le-ati vazut in exit-poll, dar incep sa se reflecte in rezultatele parţiale pe care le primim ora de ora.