Antena LIVE

Curs valutar

Alegeri prezidenţiale 2024. Tot ce trebuie să ştii despre votul din 24 noiembrie. România îşi alege noul preşedinte

Duminică, 24 noiembrie 2024, aproape 19 milioane de români sunt aşteptaţi la urne, pentru a decide viitorul preşedinte al României, urmând ca, foarte probabil, scenariul să se repete duminică, 8 decembrie 2024, când ar urma să avem turul II de scrutin.

De la 28.10.2024, 17:11
WhatsApp
Românii votează pe 24 noiembrie şi 8 decembrie la alegerile prezidenţiale 2024 Profimedia (imagine ilustrativă)

Ne aşteptăm la două tururi de scrutin în condiţiile în care este puţin probabil ca unul dintre candidaţii de la alegerile prezidenţiale 2024 să obţină mai mult de 50% din voturi la votul din 24 noiembrie.

14 candidaţi îşi încearcă norocul la alegerile prezidenţiale 2024, iar lupta este, în acest moment, extrem de strânsă, existând mai mulţi candidaţi cu şanse reale de a ajunge în turul II al alegerilor prezidenţiale 2024.

Candidaţii la alegerile prezidenţiale 2024

Dacă la alegerile prezidenţiale precedente lucrurile erau destul de clare, fiind uşor de anticipat cei doi candidaţi care merg în turul II, la alegerile prezidenţiale 2024, pe lângă eternii candidaţi susţinuţi de Partidul Social Democrat şi Partidul Naţional Liberal, avem şi alţi candidaţi care pot emite pretenţii, precum cei susţinuţi de Uniunea Salvaţi România şi Alianţa pentru Unirea Românilor, sau chiar posibilitatea unei surprize produse de un candidat considerat independent.

Pe acelaşi subiect

Concret, cei 14 candidaţi la alegerile prezidenţiale 2024 sunt, în ordinea în care ar urma să fie trecuţi pe buletinele de vot, Elena Lasconi (Uniunea Salvaţi România), George Simion (Alianţa pentru Unirea Românilor), Marcel Ciolacu (Partidul Social Democrat), Nicolae Ciucă (Partidul Naţional Liberal), Kelemen Hunor (Uniunea Democrată Maghiară din România), Mircea Geoană (candidat independent), Ana Birchall (candidat independent), Alexandra-Beatrice Bertalan-Păcuraru (Alternativa pentru Demnitate Naţională), Sebastian Popescu (Partidul Nouă Românie), Ludovic Orban (Forţa Dreptei), Călin Georgescu (candidat independent), Cristian Diaconescu (candidat independent), Cristian Terheş (Partidul Naţional Conservator Român) şi Silviu Predoiu (Partidul Liga Acţiunii Naţionale).

Calendarul alegerilor prezidenţiale 2024

În principiu, toată lumea ştie că alegerile, indiferent de natura acestora, că sunt prezidenţiale, locale, parlamentare, etc. se desfăşoară într-o zi de duminică, teoretic exclusiv în intervalul 07.00-21.00.

Totuşi, de această dată situaţia stă un pic altfel, urmând ca cel puţin alegătorii din diaspora să aibă la dispoziţie o perioadă mai mare de timp pentru a-şi exprima votul.

Primul tur

La primul tur al alegerilor prezidenţiale 2024, alegătorii aflaţi pe teritoriul României au posibilitatea să-şi exprime votul în intervalul orar 07.00-21.00. Totuşi, în cazul în care, la ora 21.00, încă mai există alegători dornici să-şi exprime votul, programul secţiei de votare implicate poate fi prelungit până la ora 23.59.

Românii din diaspora au posibilitatea să-şi exprime votul atât vineri, 22 noiembrie, cât şi sâmbătă, 23 noiembrie. În zilele respective, secţiile de votare din diaspora ar urma să fie deschise între orele 12.00 şi 21.00, pe 22 noiembrie, conform fusului orar de la faţa locului, şi între 07.00 şi 21.00, pe 23 noiembrie. S-a luat această decizie, de a oferi mai mult timp românilor din diaspora, atât din cauza numărului limitat de secţii de votare, cât şi din cauză că aceştia ar putea avea de parcurs distanţe lungi până la secţiile de votare.

Al doilea tur

În legătură cu al doilea tur de scrutin de la alegerile prezidenţiale 2024 trebuie precizat, în primul rând, că cei doi finalişti trebuie anunţaţi în mod oficial până cel târziu pe 29 noiembrie, iar până pe 1 decembrie trebuie anunţată ordinea în care aceştia apar pe buletinele de vot. Mai mult, trebuie precizat şi că o să avem o campanie electorală pentru al doilea tur de scrutin în intervalul 29 noiembrie - 7 decembrie.

În România se votează exclusiv pe 8 decembrie, în intervalul orar 07.00-21.00, cu posibilitate de prelungire a programului până la ora 23.59, urmând ca românii din diaspora să aibă posibilitatea de a vota atât pe 6 decembrie, în intervalul orar 12.00-21.00, cât şi pe 7 decembrie, în intervalul orar 07.00-21.00.

Regulile în campania electorală

România a intrat oficial de vineri, 25 octombrie, în campanie electorală pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale, iar autorităţile au emis deja o serie de reguli ce trebuie respectate în această campanie electorală.

Dintre regulile transmise de reprezentanţii Autorităţii Electorale Permanente reamintim că pot fi utilizate doar anumite tipuri de activităţi şi materiale de propagandă, este interzisă folosirea mesajelor sau a sloganurilor discriminatorii, a mesajelor de incitare la ură şi intoleranţă, sunt interzise actele şi acţiunile de defăimare şi aşa mai departe.

Ce spun sondajele

Ultimele sondaje de opinie arată că este posibil ca Marcel Ciolacu, reprezentantul Partidului Social Democrat, şi George Simion, reprezentantul Alianţei pentru Unirea Românilor, să fie primii doi clasaţi după primul tur de scrutin şi să se înfrunte, în duel decisiv, în turul II de scrutin, de pe 8 decembrie.

Totuşi, diferenţele dintre principalii candidaţi sunt foarte mici, astfel că şanse la accederea în turul II de scrutin au şi Elena Lasconi, reprezentanta Uniunii Salvaţi România, Nicolae Ciucă, reprezentantul Partidului Naţional Liberal, ori independentul Mircea Geoană. 

Ceilalţi candidaţi sunt cotaţi cu şanse minime de a prinde turul II de scrutin, fiind puţin probabil să asistăm la o surpriză produsă de Cristian Diaconescu, Kelemen Hunor, Ludovic Orban, Cristian Terheş, Ana Birchall, Alexandra Beatrice Bertalan-Păcuraru, Sebastian Constantin Popescu, Silviu Predoiu sau Călin Georgescu.

Cote la pariuri

În ceea ce priveşte casele de pariuri, cotele candidaţilor variază, dar mai toate casele de pariuri îl dau drept învingător, la primul tur de scrutin, pe Marcel Ciolacu, reprezentantul Partidului Social Democrat.

Dacă aceste cote se respectă, rămâne de văzut cu cine s-ar putea înfrunta Marcel Ciolacu în turul II al alegerilor prezidenţiale. Bookmakerii mizează pe trei variante diferite, Mircea Geoană, Elena Lasconi sau George Simion, în timp ce Nicolae Ciucă este cotat cu şanse minime de a ajunge în turul II al alegerilor prezidenţiale. Din punctul de vedere al caselor de pariuri, ceilalţi candidaţi practic nu contează, toţi având, în general, cote de peste 100 la 1 pentru a se implica cu adevărat serios în lupta pentru preşedinţia României.

Ce se întâmplă pe 24 noiembrie

Pe 24 noiembrie 2024, aproape 19 milioane de români cu drept de vot sunt aşteptaţi la urne pentru a alege noul preşedinte al ţării. Totuşi, trebuie precizat încă din start că românii din diaspora vor avea posibilitatea să voteze pe 22 şi pe 23 noiembrie.

În ţară, secţiile de vot se deschid la ora 07.00, iar românii din ţară au posibilitatea să voteze până la ora 21.00. Totuşi, în cazul în care la ora 21.00 încă mai sunt oameni care aşteaptă să voteze şi nu au apucat încă să-şi exercite dreptul, există posibilitatea ca programul secţiei respective de votare să fie prelungit până la 23.59.

De ce se votează în două tururi de scrutin

Cum anunţam, este foarte posibil ca preşedintele României să fie ales şi în acest an în două tururi de scrutin, cu al doilea tur de scrutin programat duminică, 8 decembrie 2024. Asta pentru că este puţin probabil ca, după primul tur de scrutin, să avem un candidat care obţine mai mult de 50% din voturile exprimate.

Astfel, din cei 14 candidaţi care îşi încearcă norocul la alegerile prezidenţiale din 24 noiembrie 2024, primii doi clasaţi ar urma să candideze la turul II de scrutin, în funcţie de procentele înregistrate la primul tur de scrutin.

Când începe mandatul noul preşedinte

În principiu, mandatul noului preşedinte al României începe la o lună de la momentul în care rezultatele finale ale turului II de scrutin au fost validate. Până atunci, preşedintele încă în exerciţiu asigură tranziţia către noul şef al statului, dar o face cu puteri mai degrabă limitate.

Astfel, cum al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din acest an este programat a avea loc pe 8 decembrie 2024, este foarte probabil ca noul şef al statului să-şi preia mandatul de preşedinte abia după trecerea în Noul An, respectiv în primele zile ale lui 2025.

Cine participă la al doilea tur de scrutin, din 8 decembrie 

Cum spuneam, în turul II de scrutin, din 8 decembrie 2024, participă primii doi candidaţi care obţin cele mai multe voturi la primul tur de scrutin. Iar calendarul alegerilor este cât se poate de clar chiar şi pentru turul II de scrutin.

Astfel, până pe 29 noiembrie trebuie anunţate oficial numele celor doi candidaţi care se vor înfrunta în turul II de scrutin. Tot pe 29 noiembrie 2024 începe şi campania electorală pentru turul II de scrutin, iar până pe 1 decembrie 2024 trebuie anunţată ordinea în care cei doi candidaţi ar urma să apară pe buletinele de vot.

Pe 8 decembrie 2024 se votează pe teritoriul României, în intervalul 07.00-21.00, cu posibilitate de prelungire a programului până la 23.59, în timp ce în diaspora se votează, pentru al doilea tur de scrutin, pe 6 şi 7 decembrie 2024.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

alegeri prezidentiale alegeri prezidentiale romania candidati alegeri prezidentiale romania calendar alegeri prezidentiale romania
Întrebarea zilei
Şoferii agresivi în trafic vor putea fi reclamaţi în aplicaţia Poliției. Vi se pare o idee bună?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Ce s-a găsit la Sarmizegetusa. Arheologii au făcut o descoperire fantastică:...
Fanatik.ro
Publicat 28.10.2024
Până când putem da vina pe părinți?
spotmedia.ro
Publicat 27.10.2024
Panourile solare ieftine schimbă lumea: Este ceva de neoprit
spotmedia.ro
Publicat 26.10.2024
Tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani își pot construi case pe...
Gandul
Publicat 28.10.2024
Ce regret are o tânără din București, care s-a mutat de trei ani în Cluj:...
Adevărul
Publicat 28.10.2024
Dani Oțil, în lacrimi în timpul unui podcast. Ce l-a emoționat atât de tare:...
A1
Publicat 25.10.2024
Horoscopul zilei de 29 octombrie 2024. Berbecii se relaxează. Află ce se...
CaTine
Publicat 28.10.2024
Nu trebuie să renunți la pâine pentru a avea o dietă sănătoasă! Ce...
spynews.ro
Publicat 28.10.2024
Francezul căsătorit cu o româncă s-a mutat la București de la Paris și...
GSP
Publicat 26.10.2024
Sanda Țăranu îi dă replica Marinei Voica, vecina ei din Breaza. De ce a pus...
Click.ro
Publicat 28.10.2024
Numerele pe care le folosesc hackerii. Nu răspunde la apelurile care au aceste...
Useit
Publicat 27.10.2024
Ce trebuie să pui pe masă, neapărat, ASTAZI de Sfântul Dumitru pentru a atrage...
Redacţia.ro
Publicat 26.10.2024
Metoda lui Marian Vanghelie de a lungi un proces până la prescripție: cere...
libertatea.ro
Publicat 28.10.2024
Decizia lui Kate Cassidy de a părăsi Argentina „o va bântui pentru tot restul...
ZU
Publicat 28.10.2024
Scones cu mac și lămâie, biscuiții perfecți pentru mic dejun
Hello taste
Publicat 28.10.2024
Semnele travaliului. Cum știu mămicile că se apropie momentul nașterii
Deparinti
Publicat 28.10.2024
„Tapetul electric”, noua inovație ce încălzește casa mai...
ziare.com
Publicat 28.10.2024
Berk Oktay publică o fotografie emoționantă alături de fiica sa. Actorul își...
Happy
Publicat 25.10.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de sigur este să-ți trosnești gâtul. Ce se poate întâmpla dacă adopți...
Medicool
Publicat 28.10.2024