Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Alegeri prezidenţiale 2024. Câţi bani primesc angajaţii secţiilor de votare pe 24 noiembrie şi 8 decembrie

Pe 24 noiembrie şi 8 decembrie, românii sunt aşteptaţi la urne pentru a alege noul preşedinte al ţării, iar procesul electoral ne costă enorm de mulţi bani, urmând a fi mobilizat un număr record de persoane.

de Redactia Observator

la 25.10.2024 , 12:01

Angajaţii secţiilor de votare pot să primească bani frumoşi pentru eforturile depuse la alegerile prezidenţiale 2024 Angajaţii secţiilor de votare pot să primească bani frumoşi pentru eforturile depuse la alegerile prezidenţiale 2024 - Profimedia

14 candidaţi sunt în luptă pentru a deveni noul preşedinte al României. Ei se vor înfrunta la alegerile din 24 noiembrie, urmând ca primii doi clasaţi să se înfrunte şi la alegerile din 8 decembrie, fiind puţin probabil ca unul dintre cei 14 candidaţi să obţină peste 50% din voturile exprimate în primul tur de scrutin şi, astfel, să-şi adjudece victoria încă din prima rundă.

Totuşi, trebuie precizat că cei 14 candidaţi sunt doar vârful iceberg-ului, pentru că procesul electoral este unul extrem de complicat şi presupune mobilizarea unui număr record de persoane, de la reprezentanţi ai partidelor, care să supravegheze organizarea corectă a alegerilor, şi până la forţe de ordine sau angajaţi ai secţiilor de votare.

Multă lume se întreabă câţi bani câştigă angajaţii secţiilor de votare, iar adevărul este că suma nu este tocmai una de neglijat, dar şi eforturile sau răspunderea sunt pe măsură.

Articolul continuă după reclamă

Indemnizaţia preşedintelui de secţie ajunge la peste 4.200 de lei

Pe acelaşi subiect

În primul rând trebuie precizat că, pentru a se califica drept preşedinte de secţie de votare, o persoană trebuie să obţină sau să aibă asigurată calitatea de expert electoral, care, în general, se obţine după o perioadă de pregătire de circa două săptămâni.

Însă, din moment ce ajunge să se califice drept preşedinte de secţie, o persoană poate ajunge să câştige peste 4.200 de lei. Vorbim despre o indemnizaţie de 330 de lei pe zi, inclusiv pentru fiecare din zilele de pregătire, plus o indemnizaţie de protocol de 35 de lei pe zi, sumă care, de asemenea, este înmulţumită cu 13 zile, perioadă ce cuprinde inclusiv perioada de instruire.

Angajaţii secţiilor de votare primesc de la 162 lei pe zi 

Pe lângă preşedinţi ai secţiilor de votare, acestea ar urma să mai aibă în componenţă şi alte persoane calificate, care să depună eforturile necesare pentru a se asigura că scrutinul se desfăşoară în cele mai bune condiţii. Vorbim aici despre informaticieni, personal tehnic auxiliar, membri ai secţiilor de votare, etc.

Iar la prima vedere pare că sumele pe care aceştia ar urma să le primească pentru alegerile din acest sfârşit de an nu diferă de sumele pe care le-au primit la alegerile locale şi europarlamentare din vară. Atunci, indemnizaţiile primite de angajaţii secţiilor de votare porneau de la 162 de lei pe zi, în funcţie de munca pe care o aveau de făcut.

Câte zile se plătesc la alegerile prezidenţiale 2024

Cum spuneam şi mai sus, fiecare angajat al secţiei de votare, inclusiv preşedintele acesteia, primeşte 13 indemnizaţii plus 13 indemnizaţii de protocol. Vorbim, practic, de o plată efectuată pentru 13 zile lucrate.

De ce ajungem la un asemenea număr de indemnizaţii? Pentru că angajaţii secţiilor de votare sunt plătiţi inclusiv pentru zilele de instruire, zilele în care trebuie să se pună la punct cu tot ceea ce se presupune că au de făcut, tocmai pentru a se asigura că procesul electoral se desfăşoară în cele mai bune condiţii.

Cât câştigă un observator la alegerile prezidenţiale

În secţiile de votare din România şi din străinătate ar urma să activeze, pe perioada alegerilor prezidenţiale, şi anumiţi observatori. Aceştia sunt cetăţeni cu drept de vot, voluntari, care nu fac parte din vreun partid politic şi care, prin activitatea de observator, sunt incompatibili cu alte funcţii precum cea de candidat sau de delegat din partea unui partid politic.

Cum spuneam, activitatea de observator este voluntară şi nu se plăteşte, dar cei care se ocupă cu recrutarea observatorilor promovează activitatea ca fiind "o activitate foarte interesantă şi utilă, care te va ajuta să înţelegi mult mai bine procesul electoral".

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Alegeri prezidenţiale 2024 » Alegeri prezidenţiale 2024. Câţi bani primesc angajaţii secţiilor de votare pe 24 noiembrie şi 8 decembrie