CCR anunţă după ora 17:00 dacă primul tur al prezidenţialelor va fi anulat. Cele 3 scenarii posibile
Toată lumea aşteaptă astăzi decizia Curţii Constituţionale ai cărei judecători trebuie să hotărască ce se întâmplă cu primul tur al alegerilor prezidențiale. Şedinţa CCR începe la ora 17:00. Biroul Electroral Central nu anunţă public rezultatul renumărării voturilor, trimite datele centralizate direct la CCR. Nici AEP nu comunică nimic înaintea CCR
De Redactia Observator la 02.12.2024, 14:45BEC nu va anunţa public rezultatele renumărării voturilor din primul tur al alegerilor prezidenţiale, le trimite direct la Curtea Constituţională, care se va reuni într-o şedinţă azi, de la ora 17:00, pentru a lua o decizie finală. Nici AEP nu va comunica nimic înaintea CCR.
Președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a declarat că în jurul orei 14.00 BEC va trimite centralizarea voturilor la CCR şi nu va comunica public nimic despre renumărare. Nu exista diferenţe semnificative în rezultate, a transmis Toni Greblă.
Cele 3 scenarii posibile
Primul ar fi cel în care turul 1 este validat, iar duminică vom avea de ales în turul doi între Călin Georgescu şi Elena Lasconi, confrom rezultatului iniţial. Al doilea scenariu este cel în care judecătorii CCR ar putea să constate o schimbare în ierarhia candidaților, ceea ce ar însemna, că Marcel Ciolacu o poate depăși pe Elena Lasconi și poate ajunge în finala prezidențială cu Călin Georgescu.
- Renumărarea voturilor s-a terminat: ordinea candidaților nu s-a modificat. Decizia anulării primului tur, în...
- CCR nu va transmite azi nicio reacţie cu privire la renumărarea voturilor de la primul tur al alegerilor...
- Duminică, ziua crucială pentru viitorul României. Cele trei scenarii posibile după alegerile parlamentare....
Asta deși liderul PSD a anunțat că în acest scenariu se va retrage din cursa prezidențială. Un ultim scenariu ar putea fi şi cel mai sumbru, şi anume anularea rezulatatelor din primul tur, din cauza identificării mai multor nereguli. În această situaţie, Curtea va dispune repetarea turului de scrutin în a doua duminică de la data anulării alegerilor. După şedinţa CCR de azi vom ști care scenariu se va aplica în procesul de alegere al noului preşedinte al României.
Curtea Constituţională, care urma să se pronunțe vineri pe cererea de anulare a primului tur al alegerilor prezidenţiale, a amânat decizia pentru luni, 2 decembrie. Practic, Curtea se va pronunța după alegerile parlamentare, din 1 decembrie 2024.
Cum se va lua decizia
„În ziua de 29 noiembrie 2024, Plenul Curții Constituționale, având în vedere că urmează să fie înaintate de către Biroul Electoral Central rezultatele reverificării și renumărării buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate și cele nule la alegerile pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024, a decis să amâne cauzele pentru data de 2 decembrie 2024, ora 17,00”, se aruată într-un comunicat al CCR.
Este vorba de cererea de anulare a alegerilor, formulată de Cristian Vasile Terheș și de confirmarea/validarea rezultatului alegerilor.
CCR a primit, miercuri, două cereri de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale. Solicitările au fost depuse de doi candidați, respectiv Cristian Terheș și Sebastian Constantin Popescu. Sebastian Constantin Popescu, candidat din partea Partidului Noua Românie, a obținut 14.502 voturi, adică 0,15%, iar Cristian Terheș, de la Partidul Național Conservator Român, 95.782 voturi, adică 1,03%.
„Curtea Constituțională anulează alegerile în cazul în care votarea și stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului sau, după caz, ordinea candidaților care pot participa la al doilea tur de scrutin. În această situație Curtea va dispune repetarea turului de scrutin în a doua duminică de la data anulării alegerilor”, potrivit Legii 37/2004 privind alegerea președintelui României.
Cererea de anulare a alegerilor se poate face de partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale reprezentate în Consiliul Minorităților Naționale și de candidații care au participat la alegeri, în termen de cel mult 3 zile de la închiderea votării.