Cel mai mare şoc al scenei politice de după Revoluţie. Cum a ajuns un candidat plasat pe locul 5 de sondaje să intre en-fanfare în turul 2 la prezidenţiale
Cutremur în politică după cel mai surprinzător rezultat din istoria alegerilor prezidenţiale din ultimii 35 de ani! Călin Georgescu, un necunoscut cu orientare pro-rusă, a învins maşinăria de partid PSD şi PNL şi a intrat în turul doi cu Elena Lasconi, după o campanie electorală agresivă dusă pe TikTok.
De Redactia Observator la 26.11.2024, 09:50A fost cel mai mare şoc al scenei politice de după Revoluţie. Puţini credeau că mesajul învingătorului va veni de la independentul Călin Georgescu, pe care un exitpoll îl plasa duminică seară pe locul cinci. "Doamnelor şi domnilor politicieni. V-ati uitat pe statistici, in sondaje, nenumarate sondaje. Aţi facut si continuati sa faceti afirmatii defăimătoare. V-aţi jignit unii pe altii dar cel mai grav e că ati jignit poporul roman timp de 35 de ani si ati continuat sa-l jigniti si astăzi cand spuneati că nu intelegeti cum s-a intamplat", a declarat Călin Georgescu, candidat.
Georgescu, în finala prezidenţială cu Elena Lasconi după o cursă dramatică
El a intrat în finala prezidenţială cu Elena Lasconi, după o cursă dramatică. Ea s-a calificat la limită şi pe ultima sută de metri. A obţinut 2.742 de voturi în plus faţă de Marcel Ciolacu. "Pentru prima dată, PSD SI PNL nu au reprezentanţi în etapa finală pentru funcţia de preşedinte al României. Votul românilor a fost un vot de protest", a declarat Elena Lasconi. Chiar dacă a ezitat să afirme public că îl admiră pe Vladimir Putin, Călin Georgescu a lansat atât de multe atacuri la adresa NATO şi a Uniunii Europene, încât înclinaţia sa pro-rusă a devenit mult prea evidentă. Kremlinul, însă, preferă să nu se pronunţe pe această temă.
"Nu se poate spune că suntem atât de familiarizați cu viziunea despre lume a acestui candidat în ceea ce privește relațiile cu țara noastră", a declarat Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin. "Călin Georgescu este un admirator al lui Putin, este pe faţă împotriva NATO, este pentru izolarea României pe care el o numeşte neutralitate. Fără NATO suntem la cheremul Rusiei", a declarat Elena Lasconi. "Sunt acuzat de extremism, de legături cu ţări apropiate sau indepartate. Fals, total fals pentru că sunt dedicat cu totul, cu inima mea, cu viata mea, poporului roman", a declarat Călin Georgescu.
- Elena Lasconi, primele declaraţii după ce a ajuns în turul II: "Călin Georgescu e un admirator pe faţă al lui...
- Votanţi ai lui Călin Georgescu au uitat pe cine au pus ştampila. Reacţia unei tinere întrebate cu cine a votat
- Mesajul lui Călin Georgescu pentru Elena Lasconi. Cum explică succesul din primul tur: "A fost legea înmulțirii...
"Sunt bucuros că suveranismul a ieşit pe primul loc. Poporul român a vorbit şi este timpul ca poporul român să fie ascultat", a declarat George Simion. Georgescu a lansat un atac la adresa preşedintei USR, pentru că intuieşte că Elena Lasconi va primi tot sprijinul necesar pentru a reuşi să ajungă la Cotroceni. "Doamna Lasconi, voi fi foarte direct cu dumneavoastră si restul partidelor: nu aveti de ce să vă bucuraţi. Poporul nu e fericit de ceea ce politicienii au făcut in acesti ani", a declarat Călin Georgescu. În scurt timp, şefa USR i-a dat replica. "Ne-am trezit brusc într-o confruntare între trecut şi viitor, între păstrarea democraţiei tinere a României şi putinism", a declarat Elena Lasconi.
Cum explică analiştii ceea ce n-au putut să prevadă
Votul pentru Cotroceni a arătat că trăim într-o Românie divizată, cu bule care nu se intersectează. Mulţi români au aflat abia după ce au votat cine este candiatul pe care l-au votat peste două milioane dintre conaţionalii lor. După publicarea primelor rezultate, căutările pe google au explodat. Toată lumea a vrut să ştie cine este Călin Georgescu, candidatul a declarat public că este un admirator al legionarilor şi un filorus cu o părere bună despre Putin. Au urmat căutările pe dicţionarele online. Zeci de mii de oameni au aflat cu această ocazie ce sunt legionarii şi ce înseamnă filorus. Nici unii dintre cei care au votat candidatul-surpriză nu par să îşi cunoscă prea bine favoritul.
Sociologii şi analiştii politici încă încearcă să descifreze rezultatul unui vot pe care nimeni nu l-a anticipat. Călin Georgescu era plasat pe locul cinci, cu 8% din intenţia de vot, în sondajele făcute cu câteva zile înaintea alegerilor. "A fost un decont venit la adresa partidelor tradiţionale: marile partide tradiţionale ale României, PSD şi PNL. În mod limpede, poporul este supărat. Şi când poporul este supărat, reacţia poporului nu poate să fie anticipată cu exactitate. Nu este obligatoriu să se termine bine", a declarat Valeriu Turcan, analist politic. Independentul suveranist Călin Georgescu a învins uriaşa maşinărie de partid. PSD are în toată ţara 1.600 de primari şi 25 de preşedinţi de Consilii Judeţene care au mobilizat electoratul să voteze cu Marcel Ciolacu. Cu toate acestea, social-democraţii au fost surclasaţi în propriile fiefuri: Alba, Prahova şi Argeş.