Antena LIVE

Curs valutar

Video

Cum a votat România în 2014. Klaus Iohannis, de la speranța unei generații, la un președinte mai antipatizat ca Băsescu sau Iliescu

La aproape 35 de ani de la primele alegeri libere şi, probabil, cea mai intensă perioadă electorală în care a fost vreodată România, continuăm să analizăm felul în care am ales. Ca să vedem unde am greşit şi să încercăm să nu mai repetăm greşeala. Vorbim azi despre anul 2014, care a însemnat începutul deceniului Klaus Iohannis. Şi am intrat, oficial, în era digitală a campaniilor electorale, în care votanţii sunt chemaţi la urne pe reţele de socializare. Şi chiar dacă am avut cu toţii senzaţia că am votat cu mintea liberă, de fapt tot o emoţie puternică ne-a împins de la spate către urne. Aceea de a vota împotrivă.  

De la 10.12.2024, 17:56
WhatsApp
Vezi și:

"Eu vreau ca în România să nu mai votăm împotriva cuiva, așa cum am votat în 2000 și în 2004 și ne-am ales cu Traian Băsescu", declara Victor Ponta.

Cu gândul ăsta a intrat Victor Ponta în turul 2 al alegerilor prezidențiale din 2014. Era relaxat. Avea 10 procente în fața contracandidatului său, cvasi-necunoscutul Klaus Iohannis. Dar în două săptămâni totul s-a schimbat. 

"A fost un moment deosebit cu mobilizarea a 2,8 milioane de oameni care au venit electorat nou în turul 2, printr-o interesantă comunicare dintre cei din diaspora și cei care erau acasă. Peste 30 la sută dintre cei care au mers la vot în turul 2 au fost îndemnați sau convinși de către membrii familiei, partenerii lor care se aflau în afara României", a explicat Vasile Dâncu, sociolog.

Cei care stau în spatele campaniilor electorale știu bine care sunt metodele prin care găsesc acești noi votanți. Și apoi cum să îi facă pe aceștia să vină la urne și să voteze cu cine trebuie. S-a întâmplat și la case mai mari, în timpul campaniei Brexit din Marea Britanie.  

Pe acelaşi subiect

Sunt cei care au schimbat practic soarta scrutinului, iar Marea Britanie a ieșit din Uniunea Europeană. Echipa de campanie a lui Klaus Iohannis știa, se pare, de această metodă încă din 2014. 

Klaus Iohannis a avut o campanie agresivă de promovare pe Facebook

"Klaus Iohannis a avut un colectiv de tineri și în total cred că erau 5, 6 care au făcut o campanie online, au adunat milioane de like-uri, deci au lucrat extraordinar de bine, profesioniști veritabili", a declarat Bogdan Ficeac, sociolog.

Ei au reușit să identifice în online votanții care nu ieșiseră la urne în primul tur și care nici acum nu erau hotărâți. "Nehotărâții sunt câmpul de bătălie și acolo se înregistrează și votul negativ, și răul cel mic, și răul cel mare și așa mai departe. Iar partidele acționează pentru a păstra lumea în această poveste simplistă cu băieți buni și băieți răi, în a oferi cât mai puține oportunități de a raționa. Ca omul, dacă nu raționează, i se atrofiază părți din creier și e mult mai ușor de manipulat", a explicat Bogdan Ficeac.

Iar în această poveste cu băieți buni și băieți răi Klaus Iohannis a folosit metoda de manipulare clasică - nu promiți nimic, nu vorbești despre ce vei face tu pentru țară. Doar le arăți cine e băiatul rău. Iar ei te vor vota pe tine. De fapt nu. Vor vota împotriva celuilalt. Asta s-a întâmplat în 2014. Românii au votat exact așa cum nu-și dorise nici chiar Victor Ponta. Împotrivă. Împotriva lui. 

Cu 54,43 la sută, Klaus Iohannis a câștigat alegerile și a devenit primul președinte din istoria postdecembristă a României care nu fusese membru PCR. Doar pionier. După care Iohannis s-a instalat la Cotroceni, unde urma să se ocupe de România lucrului bine făcut. La nici un an de la învestire, în țara în care Iohannis promitea că va dispărea corupția, corupția a ucis. 

65 de oameni au pierit în cumplitul incendiu de la Colectiv, dar și în spitale care s-au dovedit a fi capcane ale morții. În Piața Revoluției, locul în care s-a strigat ani la rând "jos comunismul", acum se striga "jos corupția". 

Pe final de mandat, Iohannis a mai renunțat o dată la palton, și-a pus geaca roșie și a ieșit în Piața Universității, printre protestatari. Se apropia o nouă campanie electorală. "A doua oară a fost atât de fățișă acea campanie, lipsită de orice emoție, lipsită de orice interes, în care nu exista nicio dezbatere reală, în care s-a evitat dezbaterea", a spus Andrei Țăranu.

În 2019 Klaus Iohannis a ajuns în turul 2 al alegerilor prezidențiale ca și singur

A învins-o fără emoții pe Viorica Dăncilă. Și-a mai asigurat, astfel, încă 5 ani de liniște și confort la Cotroceni. Deși în România n-a prea mai fost nici liniște. 

După 10 ani la Cotroceni, Klaus Iohannis lasă în urmă proiectul României Educate doar pe hârtie, un album de călătorie consistent și câteva păreri de rău

Probabil că în sinea sa și-a spus că a avut ghinion. Pe durata celui de-al doilea mandat a devenit unul dintre cei mai nepopulari și antipatizați președinți români, având o cotă de încredere de 16 la sută. Față de Traian Băsescu, 22 la sută, și Ion Iliescu, 49 la sută. 

Acum scaunul de la Cotroceni e din nou liber. Și tot ce trăim acum e de fapt eșecul politicienilor și al politicii din acești 34 de ani. Iar asta ar putea deveni eșecul unei națiuni. Care dacă pierde, pierde pe mâna ei. Iar noi toți vom fi condamnați să repetăm, ca un blestem, toate greșelile trecutului. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

alegeri prezidentiale klaus iohannis campanie electorala
Întrebarea zilei
Aveţi un plan financiar ca să faceţi faţă scumpirilor anunţate pentru 2025?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
De ce nu este bine să mănânci pâine cu sarmale, cârnați sau mezeluri....
Fanatik.ro
Publicat 25.12.2024
Un centru pentru migranți care costă Italia un miliard de euro a devenit...
spotmedia.ro
Publicat 24.12.2024
Fără lamentații, despre candidatura lui Crin Antonescu. Pariul foarte riscant
spotmedia.ro
Publicat 24.12.2024
Câte sarmale trebuie să mâncăm la o masă, de fapt. Care e porția corectă,...
Gandul
Publicat 25.12.2024
Însemnări ale soldaților nord-coreeni uciși în Kursk, descifrate de ucraineni
Adevărul
Publicat 25.12.2024
Cele 10 alimente sau mâncăruri care te îmbătrânesc. De ce e bine să le...
A1
Publicat 25.12.2024
Horoscopul zilei de 26 decembrie 2024. Leii se relaxează. Află ce se întâmplă...
CaTine
Publicat 25.12.2024
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului...
spynews.ro
Publicat 23.12.2024
Sportiva olimpică Sophie Hediger a murit la numai 26 de ani, în condiții teribile
GSP
Publicat 24.12.2024
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de...
Click.ro
Publicat 23.12.2024
Un nou super-continent se va forma pe Pământ. Cât de schimbată va fi planeta
Useit
Publicat 25.12.2024
Ce trebuie să ai în buzunar de Crăciun pentru a avea noroc și împliniri
Redacţia.ro
Publicat 25.12.2024
„În 10 ani, vom avea cu toții cipuri în creier”. Ce spune Călin Georgescu...
libertatea.ro
Publicat 24.12.2024
Rihanna a vorbit despre evoluția stilului său: „Doamne, de ce trebuie să-mi...
ZU
Publicat 25.12.2024
Rețeta simplă de vin fiert. Cât se ține la fiert și ce mai poți adăuga
Hello taste
Publicat 25.12.2024
Budincă de orez cu lapte și vanilie. Decorată cu puțină scorțișoară, e o...
Deparinti
Publicat 25.12.2024
Cum au votat românii în cei 35 de ani de democrație. De la...
ziare.com
Publicat 25.12.2024
Cansu Dere reapare în mediul online mai spectaculoasă ca oricând. A pășit pe...
Happy
Publicat 24.12.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cum poți evita consumul de alimente în exces. Ce poți face pentru a-ți...
Medicool
Publicat 25.12.2024