Preţurile la carburanţi au explodat. Analiştii avertizează apariţia unui nou val de scumpiri (Video)
Preţurile la pompă au sărit de 6 lei şi au depăşit astfel media europeană. Pentru un drum la mare sau la munte, românii plătesc zeci de lei în plus faţă de anul trecut. Analiştii avertizează că explozia preţurilor la pompă va aduce un val de alte scumpiri şi la raft.
De Redactia Observator la 23.04.2019, 21:01Preţurile la pompă au sărit de 6 lei şi au depăşit astfel media europeană. Pentru un drum la mare sau la munte, românii plătesc zeci de lei în plus faţă de anul trecut. Analiştii avertizează că explozia preţurilor la pompă va aduce un val de alte scumpiri şi la raft.
La unele pompe, cel mai ieftin sortiment de motorină costă peste şase lei litrul. Anul trecut, în aceeaşi perioadă, preţul era cu 50 de bani mai mic. Şi benzina s-a scumpit în acelaşi ritm, lucru care îi sperie pe români.
Anul acesta, cei care vor să îşi petreacă vacanţa de Paşte şi de 1 la munte, trebuie să se aştepte la costuri mai mari. Doar drumul dus-întors îi va costa în jur de 80 de lei, cu şase lei în plus faţă de 2018. Şi drumul către mare va fi mai scump pentru că faţă de anul trecut veţi plăti în plus 13 lei.
Un studiu de piaţă arată că în Austria, de exemplu, litrul de motorină este mai ieftin decât la noi. La fel şi în Bulgaria, Cehia sau Ungaria.
Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei: Asta ne dorim. Să ducem preţurile undeva la medie dacă se poate sau chiar sub media Uniunii - preţurile fără taxă. Finalizăm, până în iunie, monitorul preţurilor care va permite automobiliştilor să identifice mai uşor benzinăriile unde preţurile sunt mai mici.
Adrian Maniuţiu, analist economic: Iran, unul dintre principalii producători şi frunizori de petrol de pe piaţă internaţională, şi care aduc o canitate considerabilă în această piaţă se află acum în imposibilitatea de a mai exporta, dacă ne uităm la sancţiunile aplicate de Statele Unite, o rezultantă a intereruperii acordului de colaborare nucleară, respectiv de inchidere a programelor nucleare.
Preţul mai mare al carburanţilor are efecte în lanţ.
Daniel Apostol, director editorial Jurnalul Naţional: Să ne gândim că automat vor creşte tarife de transport sau produsele care necesită transport pentru a fi duse la galantar şi oferite clienţilor, în componenta lor de preţ vor îngloba în preţul d etransport o valoare mai mare.
51% din preţul carburanţilor la pompă în reprezintă taxele şi doar 49% costul propriu-zis, spun specialiştii.