Modificări la Codul Rutier: Situația în care șoferii s-ar putea trezi cu mașina confiscată sau chiar vândută de stat
Şoferii care vor depăşi cu 100 de kilometri pe oră limita maximă de viteză s-ar putea trezi fără permis, fără talon şi cu maşina confiscată. Iar autoturismele ar putea fi vândute. Propunerile apar într-un proiect de lege care se află în aceste zile în dezbatere la Senat.
De Andre Rotaru la 09.12.2022, 13:52Proiectul de lege este destul de simplu, destul de scurt, are doar trei pagini însă aduce modificări și sancțiuni importante. La prima vedere, mecanismul prin care șoferii ce încalcă Codul Rutier vor fi sancționați pare destul de simplu. Se introduce, așadar, un nou prag pentru depășirea limitei de viteză de 100 de kilometri la oră.
În momentul în care un șofer circulă, să spunem, prin București cu 160 de kilometri la oră și este prins cu aparatul radar, acesta ar urma să primească o amendă de aproape 3.000 de lei și ar urma să îi fie suspendat permisul pentru o perioadă de șase luni. De aici încep modificările importante.
Mașinile șoferilor care încalcă Codul Rutier ar putea fi confiscate
Se reține și certificatul de înmatriculare al mașinii tot pe o perioadă de șase luni. Bineînțeles, există un interval de 15 zile în care șoferul va putea circula cu dovezi pentru aceste două documente, însă după aceste 15 zile încep cele șase luni de reținere. Dacă în această perioadă mașina este surprinsă în trafic, chiar dacă nu e condusă de șoferul sancționat, ea poate fi confiscată și chiar valorificată de către statul român.
Sunt niște complicații pe care juriștii le-au adus deja la lumină - de exemplu ce se întâmplă dacă mașina respectiva este împrumutată. Sunt situații care ar putea aduce modificări acestui proiect de lege, pe măsură ce el trece prin comisiile parlamentare. Inițiativa a fost depusă miercuri la Senat, iar Camera Deputaților este for decizional.